Žrtveno jagnje

Foto: pressherald.com

Jedan je čovjek išao ka centru svog hodočašća noseći na ramenima jagnje namijenjeno za žrtvovanje u svetom gradu.

Tri razbojnika ugledaše hodočasnika sa žrtvenim jagnjetom i dogovoriše se kako da na lak način dođu do plijena.

Prvi od njih, tobože slučajno, naiđe pored hodočasnika iz suprotnog smijera i, mimoilazeći ga, upita: “Kakvo to tele nosiš na leđima? Ko je još danas vidio da se nosi tele na leđima?! Je li to na prodaju ili za tvoje vlastite potrebe?”

I ne sačekavši odgovor, pljačkaš produži dalje. A hodočasnik postade zbunjen i baci pogled na jagnje da provjeri nosi li on to što smatra da nosi.

Nakon nekog vremena, na hodočasnika nabasa, kao slučajno, i uz njega prođe, kao slučajno, i drugi lopov, i, onako usput, sa začuđenim glasom i on uzviknu: “Još nikad nisam vidio brahmina da preko ramena nosi psa, psihički najnečistiju od svih životinja!”

Iznenađen, hodočasnik mu počne objašnjavati da on nosi ustvari jagnje. Ali se lopov, glumeći zgražanje i nevjericu, udalji u suprotnom smjeru ostajući pri svojoj tvrdnji.

Poslije nekog vremena, hodočasnika je na njegovom putu, opet naizgled slučajno, presreo i treći lopov i odglumio isto preneraženost kao i prva dvojica, upitavši hodočasnika zbog čega dozvoljava da mu takav majmun skače po leđima:
“Reci mi, dobri čovječe, kakva te je to zla sudbina zadesila pa da ti majmun mora jahati na leđima?”

Njegov samouvjereni nastup ne samo da je definitivno pokolebao čovjeka s jagnjetom, nego i više od toga.

Hodočasnik je konačno povjerovao prevarantima i naposljetku se uplašio da na leđima ne nosi žrtveno jagnje nego nekog demona koji s njim zbija šale. Stoga odmah zbaci ‘čudovište’ sa sebe i pobježe glavom bez obzira.

Izvor: mudremisli.com

Leave a Reply