Zlostavljanje, mučenje, ubijanje žena i djece u Isilu

Većina djece Islamske države nije starija od jedne i po godine. Njihovo pronalaženje nije lako jer je i sam njihov opstanak tabu tema, a otvorilo bi mnoga pitanja

slave-market-isis
Foto: www.slobodna-bosna.ba

Borci Islamske države su poznati po tome da imaju seksualne robinje. Iako prisiljavaju žene da koriste kontracepciju, mnoge od njih ostaju trudne sa svojim silovateljima. Žene koje uspiju da pobjegnu nose duboke emotivne ožiljke, ali o sudbinama njihove djece je zaista teško i čitati.

Noću kada Kaula sklopi oči najčešće sanja svoje dijete. Uvijek su iste slike tu: vidi sklopljene ruke ispred grudi, koje formiraju rupu. Kada pomjeri ruku, ptica joj sleti. Ona može da vidi njeno tijelo i perje, ali ne i njenu glavu i ptica ne može da pjeva.

Posle osam mjeseci koliko ju je Islamska država držala zatočenu ona je rodila djevojčicu. Otac njenog djeteta je bio njen mučitelj, irački borac iz Mosula. Već je imao dovoljno ćerki i želio je sina. To je bilo prije godinu dana. Kaula sada živi u Njemačkoj bez svog djeteta. Kaula je u kontaktu sa drugim ženama koje su oslobođene, a lokacije se moraju držati u tajosti zbog bezbjednosti.

54284901-9be4-4046-831e-6c5ed973813e-isil-zene-nikab-hidzab-preview
Foto: www.banjalukain.com

U njemačkoj državi Baden Vutemberg živi oko 1.000 djece i žena iz Iraka, a psiholozi i specijalisti nastoje da im pomognu da se izbore sa svojim traumama. „Samo osobe sa najozbiljnijim traumama borave u Njemačkoj, kaže psiholog Mar Ilhan Kizilhan. Tu je žena čije je dijete zatvoreno u metalnu kutiju i ostavljeno na suncu dok nije umrlo, ali i žena čijem su djetetu slomili kičmu.

Upotreba silovanja kao oružje rata je koncept koji je star koliko i ratovanje, ali zločinačka organizacija IS je posebno podmukla. Islamska država primorava žene seksualne robinje da koriste kontracepciju kako bi ih mogli preprodaviti pet, šest ili sedam puta. Oslobođene žene su za Šigel potvdile da su neke uzimale kontraceptivne pilule dok bi ih druge ispljunule.

Većina djece Daeša, kako se Islamska država zove na arpaskom nije starija od jedne i po godine. Oni su dokaz poniženja i podrivanja temelja kurdskog društva. Pronalaženje te djece nije lako jer je i sam njihov opstanak tabu tema, a otvorilo bi mnoga pitanja.

Tržište robljem

Tokom 3. avgusta 2014. godine napadnuto je Kaulino selo i u roku od mjesec dana 5.000 ljudi iz regiona je nestalo. Ona je autobusom odvedena u zatvor gdje su bile ostale žene i djevojke. One su bile prisiljene da piju vodu u koju je jedan od pristalica IS prethodno pljunuo. Dok su pile vodu, izvršene su pripreme za njihovu prodaju. Kaula je pala u ruke četrdesetpetogodišnjeg muškarca u bijelim odorama, a odaziva se na ime Abu Omar. On ju je kupio za 1,5 miliona iračkih dinara, odnosno 1.500 evra. Tada joj je rekao da ona pripada njemu i zatvorio ju je u kući u Mosulu.

Izvor: spiegel.de, I.F. blic.rs

Leave a Reply