Herceg Novi obilježava Evropske dane opere

Evropski dani opere održaće se u Herceg Novom 8. maja. Inicijator ideje i organizator dešavanja je Operosa fondacija, uz podršku Opštine Herceg Novi, gradske Turistička organizacija i Javne ustanove kulture Herceg Fest

Qtpfsgui 1.9.2 tonemapping parameters: Operator: Mantiuk Parameters: Contrast Mapping factor: 0.1 Saturation Factor: 0.8 ------ PreGamma: 0.445
Foto: sh.wikipedia.org

Evropski dani opere biće obilježeni u Herceg Novom 8.maja, premijerom muzičke predstave “Ovo nije opera” u Dvorani Park, od 20 sati, saopšteno je iz Kabineta predsjednika te Opštine.

Na taj način Herceg Novi se pridrižuje operskim kućama širom svijeta koje svake godine, uoči Dana Evrope 9. maja, organizuju različite događaje otvarajući svoja vrata novoj publici.

Inicijator ideje i organizator dešavanja je Operosa fondacija, uz podršku Opštine Herceg Novi, gradske Turistička organizacija i Javne ustanove kulture Herceg Fest.

Dan ranije, 7. maja, tim Operose će u Starom gradu sa zainteresovanim građanima razgovarati o operskoj umjetnosti, tokom čega će biti snimljen i video materijal o tome koliko građani znaju o operi i šta misle o takvoj vrsti umjetničkog izraza.

Muzička predstava “Ovo nije opera” projekat je Operosa fondacije koji ima za cilj da mladim i perspektivnim operskim pjevačima omogući da razviju svoje glumačke sposobnosti.

“Mladalačka energija i inventivnost glumca Vladimira Nićiforovića su pokretačka snaga cijelog projekta, koji na duhovit način predstavlja život operskog pjevača na Balkanu. Ulaz na predstavu biće slobodan”, ističe se u saopštenju.

Operosa fondacija je međunarodna platforma za povezivanje, razmjenu znanja i informacija iz oblasti izvođačkih umjetnosti, čija je misija da operu prikaže kao modernu i zabavnu formu i omogući mladim umjetnicima razvoj kroz rad sa vrhunskim producentima. Organizatori su opera festivala “Operosa”, koji je prošle godine prvi put održan u Herceg Novom.

Za ovo ljeto najavljuju jubilarno, 10. izdanje festivala opere, takođe u Herceg Novom.

Izvor: cdm.me

Leave a Reply