Žene za utjehu – seksualne robinje Drugog svjetskog rata

„Žene za utjehu“ su bile na raspolaganju desetinama vojnika dnevno (Foto: wikimedia.org)

“Žena za utjehu”. Tako su oslovljavali seksualne robinje koje su tokom Drugog svjetskog rata služile da zadovolje japanske borce. Silovanja, brutalnost, batine, prijetnje, omalovažavanje, pa i seks sa 50 vojnika dnevno bila je svakodnevica ovih žena kojih je, kako se procjenjuje, u to vreme bilo čak 200.000.

Jedna od njih je i Le Ok-seaon (87) koja je u bordelu za japanske vojnike završila kada joj bilo svega 15 godina. Ona je oteta nasred ulice i odvedena u bordel koji je bio smješten u mjestu Janjin u okupiranoj Kini.

– Nisam mogla da se pomjerim. Stavili su me sutradan u automobil i odveli negdje. Bila sam vrlo mlada, imala sam svega 15 godina, ali tamo je bilo i mlađih devojaka od mene. Sve smo dobile naredbu da dnevno moramo da “opslužimo” i po 40-50 vojnika – gorko se prisjeća Le.

Le Ok-seaon (87), lijevo (Foto: profilmedia.cz)

Nesrećne devojke bile su predmet iživljavanja brutalnih vojnika koji su nerijetko batinama, uvredama i prijetnjama iskazivali svoji nadmoć.

– Što je imao veći čin, bio je okrutniji. Stalno su mi prijetili da će me ubiti i govorili mi da sam drska. Batine sam dobijala skoro svaki dan, a dešavalo se i da potegnu noževe – sjeća se Le koja je danas smještena u centar za seksualne robinje nedaleko od južnokorejske prijestonice Seula.

Posljedice svakodnevnog batinjanja i dan danas osjeća iako je prošlo više od 80 godina. Kaže da najviše pamti one koje je dobila kada je uspjela da pobjegne, ali su je pronašli i vratili.

U vojničkim kampovima kao Žene za utjehu „radile“ su i djevojčice. Na fotografiji je mlada Kineskinja iz jednog od tih kampova u razovoru sa američkim vojnikom (Foto: wikimedia.org)

– Izgubila sam vid, sluh i zube zbog neprestanih batina. Tada sam dobila batine od kojih i dan danas imam ožiljke – grcajući opisuje nesrećna žena koja kaže da je bila zarobljena sa još pet žena koje su proživljavale istu sudbinu.

Da će život prema njoj biti nemilosrdan vidjelo se već u ranom detinjstvu kada su je roditelji zbog siromaštva dali jednoj ženi na usvajanje koja je obećala da će je iškolovati. Pa ipak, usvojiteljka je Le sa samo sedam godina naterala da radi u njenom restoranu. Kasnije je prodata lokalnom pabu, ali je obrzo nakon toga oteta.

Agoniju koju je preživljavala pune tri godine nikad ništa neće moći da nadomjesti, ali Le danas pokušava makar da istjera pravdu. Sa još 11 žena koje su preživjele iživljavanja vojnika tužila je japansku vladu zahtijevajući 16 miliona funti odštete i javno izvinjenje. Njih 12 ukupno traže 1,3 milijarde funti na sudu u Kaliforniji za pretrpljenu duševnu i fizičku bol.

– Mnoge žene nisu izdržale i oduzimale su sebi živote davljenjem ili vješanjem. Red je da malo nas kojima je mučenje obilježilo život dobije zasluženu pravdu – priča Le.

Japanska vlada prošle godine je odlučila da preispita izvinjenje koje je 1993. godine seksualnim robinjama dao glavni sekretar vlade Johei Kono.

Japanski predsjednik vlade hladnokrvno je izjavio da im zvanična država ne duguje izvinjenje jer nisu imali “nikakve veze sa tim slučajevima”. Upravo to je i razlog što je 12 žena odlučilo da na sudu potraže pravdu i makar skinu ljagu sa svog imena budući da su optužene da su lažljivice.

Izvor: blic.rs, Daily mail

Leave a Reply