Ženama i životinjama ženskog pola – zabranjen pristup

Tipik koji datira iz 10. vijeka zabranjuje da se na Svetu goru dovode životinje ženskog pola, ali se žene u knjizi ne spominju jer se tada podrazumijevalo da je njima strogo zabranjen ulaz u muške manastire

Foto: static.vesti.rs

Sveta gora je poluostrvo koje se proteže na 335 kilometara kvadratnih i vjerovatno je površinski najveća oblast na koju nije dozvoljeno ženama, kao ni životinjama ženskog pola, da stupe na njeno tle.

Kako tvrdi dr Grejam Spik, autor knjige „Sveta gora: Obnova u raju“, tipik koji datira iz 10. vijeka zabranjuje da se na Svetu goru dovode životinje ženskog pola, ali se žene u knjizi ne spominju jer se tada podrazumijevalo da je njima strogo zabranjen ulaz u muške manastire.

Spik razlog za to pronalazi u činjenici da je nedolazak žena najlakši način da se obezbijedi celibat.

Spik kaže da je pristup ženama na Svetu goru zabranjen iz još jednog razloga: „Prema predanju, Bogorodica je skrenula s kursa kada je pokušala da doplovi do Kipra i stigla je do Svete gore. Toliko joj se dopalo, da je molila svog sina da tu zemlju naziva svojom i on se složio. Sveta gora se još zove „baštom majke Božje“, u čast njene slave i ona je jedina predstavnica svog pola na tom poluostrvu”.

Jedine životinje ženskog pola kojima je dozvoljeno da nastane ovo poluostrvo su mačke, jer im je potreban konstantan broj ovih životinja da bi izlazili na kraj s miševima i ostalim štetočinama.

Foto: paradisotravel.com

Kroz istoriju se ipak dešavalo da ženske osobe posjete ovo sveto zemljište.

Tokom Grčkog građanskog rata, između 1946. i 1949, Sveta gora je dozvolila svim izbjeglicama među kojima je bilo i žena da kod njih pronađu utočište.

Slična stvar se desila i 1953. kada je Grkinja Marija Poimendou maskirana u muškarca došla na Atos i tamo provela tri dana, nakon čega je Grčka donijela zakon koji zabranjuje ženama posjete Svetoj gori i propisuje kaznu od 12 mjeseci zatvora za nepoštovanje ovog propisa.

I 2008. godine pravilo je prekršeno kada su ukrajinski krijumčari ostavili na Svetoj gori četiri Moldavke koje je na kratko zadržala policija, ali su im monasi obezbijedili pomilovanje.

Sveta gora se razlikuje od manastirskih posjeda širom planete zbog činjenice da je cijelo poluostrvo jedan veliki manastir.

Ostala mjesta zabranjena za žene

Hram Sabarimala se nalazi na jugozapadu indijske oblasti Kerala i propisi ne dozvoljavaju ulazak ženama između desete i pedesete godine života, tj. u periodu dok imaju menstrualne cikluse. Aktivisti se trenutno bore za ukidanje ove zabrane na Vrhovnom sudu Indije.

Planina Omine u Japanu je oblast, koja se smatra svetom za sljedbenike japanskog narodnog vjerovanja, poznatija kao Šugendo mjesto gdje muški iskušenici testiraju svoju odanost putem niza psihičkih izazova.

Herberštrase u Hamburgu je oblast crvenih fenjera na čijem ulazu stoji tabla s natpisom: „Zabranjen ulaz maloljetnicima i ženama“, piše Bi-BI-Si.

Izvor: BBC, blic.rs

Leave a Reply