Završen VI Harmonika Fest

VI Međunarodni muzički festival ,, Harmonika fest’’ na kojem je učestvovalo više od 150 učesnika, završen u subotu 28. maja u Tivtu. Festival okupio renomirane umjetnike iz zemlje i inostranstva i opravdao očekivanja 

FOTOFEST2

Međunarodni muzički festival ,, Harmonika fest’’ održan je u Tivtu od 26. do 28. maja u organizaciji NVO ,,HARMONIKA MONTENEGRINA“ i ,,GALILEO PRODUCTION“. Festival, koji predstavlja profesionalnu manifestaciju koja afirmiše harmonikaše svih profila i njeguje umjetničko sviranje na harmonici, po šesti put je okupio preko 150 učesnika koji su pružili nezaboravan umjetnički ugođaj ljubiteljima harmonike.

FOTOGRAFIJA CENTAR ZA KULTURU

Šesti Festival harmonike je otvorio predsjednik Svjetske konfederacije harmonikaša Raymond Bodell, koji je kao član žirija ocjenjivao takmičare.

Fenjuk foto
Pavel Fenjuk

,,Na otvaranju Festivala je nastupio Pavel Fenjuk, jedan od najistaknutijih svjetskih umjetnika na klasičnoj harmonici. Na tom koncertu smo imali priliku da čujemo veoma komleksan i virtuozan program: C. Frank: Herojska pjesma, V. Tolba: Kozak fantazija, B. Pigovat: Jevrejska rapsodija, C. Nikolopoulos: Archistriko.

Foto 2

Izuzetno vladanje instrumentom, visok stepen virtuoznosti i veoma sugestivno sviranje su izmamili kod publike nekoliko burnih aplauza i publika je ovog velikog umjetnika pozvala na bis, kako bi bili u prilici da čuju još neku kompoziciju“, kaže direktor Festivala profesor Predrag Janković.

FOTOFEST1

,,Takmičenje se odvijalo u Velikoj Sali Centra za kulturu i u galeriji ljetnjikovca ‘Buća’. Takmičare je ocjenjivao stručni žiri, sastavljen od eminentnih umjetnika i pedagoga: Raymond Bodell (Velika Britanija), Pavel Fenjuk (Ukrajina), Radomir Tomić (Srbija), Borut Zagoranski (Slovenija), Tijana Ilić (Crna Gora), Dalibor Boljun (Hrvatska), Miljan Bjeletić (Srbija) i Vladimir Mandić (Srbija)“, navodi profesor Janković.

image-1cf262b5facbad0d314c80d875bf3c269e8e0b3d6c9da95cbafa32c20e48fb7c-V

Ovaj projekat dovođenjem najpoznatijih stvaraoca iz svijeta umjetnosti harmonike, predstavlja najznačajnije muzičke, tehničke i tehnološke potencijale moderne harmonike u svim muzičkim žanrovima i na taj način doprinosi kvalitetnijoj prezentaciji ovog instrumenta.

,,Veliki kulturni, edukativni i psihosocijalni značaj festivala čine osnovu da naše ideje, u svrhu promocije klasične muzike na harmonici, postanu stvarne“, kažu organizatori Festivala.

image-d95762aa2e04b51a90a44de79cc12216fd35d91ccccc05810828643ee3e23209-V

Na završnom koncertu 28. maja koji je održan u Velikoj Sali centra za kulturu u Tivtu nastupili su pobjednici Festivala u svim kategorijama. Tom prilikom, dodijeljene su im diplome, pehari i novčane nagrade.

Pobjednici po kategorijama:

Pretkategorija: Đurić Pavle (UŠMB ,, Vasa Pavić’’ Podgorica Crna Gora, klasa: Ilić Tijana)

I kategorija: Ivanović Danilo (ŠOMO ,, Savo Popović ’’ Cetinje, Crna Gora,klasa: Ilić Tijana)

II kategorija: Knežević Dimitrije (ŠOSMO ,, Dara Čokorilo’’, Nikšić, Crna Gora, klasa: Šarac Vesna)

III kategorija: Pejović Aleksandar (MŠ ,, Vladimir Đorđević’’, Beograd Srbija, klasa: Popović Aleksandar)

IV kategorija: Selak Ante (Glazbena škola Makarska, Hrvatska, klasa: Dalibor Boljun

V kategorija: Hodžić Kenan ( ŠOMO ,, Petar II Petrović Njegoš’’, Bar Crna Gora, klasa: Basarap Aleksandar)

VI kategorija: Tujković Boško (ŠOSMO ,, Vida Matijan’’ Kotor, Crna Gora, klasa: Ševaljević Goran)

VII kategorija: Ševaljević Nikola ( UŠMB ,, Vasa Pavić’’ Podgorica, Crna Gora. Klasa: Merdović Irena

VIII kategorija: Čeganjac Dušan (MŠ ,, Vojislav Vučković’’, Čačak, Srbija, klasa: Bjeletić Miljan)

IX kategorija: Stojanović Šćepan ( Muzička Akademija Cetinje, Crna Gora, klasa: Janković Predrag)

Disciplina Kamerna muzika I kategorija duo: Kuč Vladimir (flauta) i Miladinović Laura ( klavir)

ŠOMO Bijelo Polje, Crna Gora, klasa: Furundžić Slađana i Vojinović Miloš

Disciplina Kamerna muzika II kategorija duo: Pavićević Zorica ( flauta) i Banović Snežana ( klavir )

ŠOMO ,, Savo Popović’’, Cetinje, Crna Gora, klasa: Strunjaš Jelena, Abramović Anja

Disciplina Kamerna muzika IV kategorija trio: Kovačević Dragica ( violina), Kaličanin Teodora (violina), Jovićević Isidora (klavir).

Muzička Akademija Cetinje, Crna Gora, klasa: Popović Nataša

Ovogodišnji festival su podržali: Generalni sponzor CKB BANKA, Kompanija Bemax, Ministarstvo kulture, Komisija za raspodjelu sredstava od igara na sreću, Centar za kulturu Tivat, Opština Tivat, Muzička Akademija Cetinje i Porto Montenegro.

Slobodna riječ

Leave a Reply