Zanimljivosti – Srbija (4)

Foto: utnv.org

Prva skulptura od slanine na svijetu
U Kačarevu, na drugoj Slaninijadi, u zimu 1989. godine, Rača Vulanović je načinio prvu skulpturu od slanine na svijetu. Za remek djelo slaninarskog vajarstva, pod nazivom „Satara“ utrošeno je 5 tona privatne i društvene slanine, a skulptura je otišla čak 12 metara u vis, u plafon kačarevačke sportske Hale! Da li zbog „Satare“ ili čak 1027 ulaznica prodatih za Bal slaninara, te 1989. godine Slaninijada je bila popularnija od beogradskog festivala, odnosno FEST-a, što dokazuje duplerica iz „Večernjih novosti“ i, na primjer, poduži TV izvještaj na američkoj mreži CNN.

Foto: staticflickr.com

Đavolja varoš – umjetnost prirode
Đavolja varoš predstavlja skup zemljanih figura ili kula na čijim vrhovima se nalaze kamene kape. Ima ih više od dvije stotine, visoke su od dva do petnaest metara, a široke od pola do tri metra. Đavolja varoš je rijetki prirodni fenomen koji se nalazi na Radan planini u blizini Kuršumlije. Đavolja varoš se nalazila u izboru za sedam svjetskih čuda.

Foto: b92.net

Svjetski poznat
„Valter brani Sarajevo“, Hajrudina Krvavca, snimljen 1972. godine, najgledaniji je film snimljen na području bivše Jugoslavije. Samo u Kini, za skoro 40 godina koliko se tamo prikazuje, vidjelo ga je, prema nekim podacima, oko 11,5 milijardi gledalaca.

Foto: panoramio.com

Zakonom zaštićena ulica
Knez Mihailova ulica je glavna ulica u Beogradu. Ona je zakonom zaštićena kao jedno od najstarijih i najvrjednijih znamenitosti grada. Beograd ima veliki broj impresivnih zgrada i palata, koje su građene krajem 1870. godine.

Foto: wikimedia.org

Hram Svetog Save – simbol pravoslavlja
Hram Svetog Save je najveći srpski pravoslavni hram i najveći pravoslavni hram na Balkanu, a po površini i zapremini najveća pravoslavna crkva na svijetu.

Priredio: Nikola Đurović
Izvor: duhoviti.com slaninijada.com

Leave a Reply