Zanimljivosti o mjesecu

Foto: onesite.com

Uvijek je zanimljivo saznati nešto novo o Mjesecu.

1. Ono što mi vidimo sa Zemlje, a čini nam se kao ljudsko lice, u stvari je bezbroj uvala koje su ispunjene tamnim stijenama od bazalta, kaže NASA.

2. Dosad je 12 osoba prošetalo Mjesecom. Prvi je bio Nil Armstrong 1969. godine. Od ostalih treba istaći Baza Aldrina (drugi čovjek koji je stupio na Mesečevo tlo) i Alana Bina iz Apola 12 (u toj misiji munja je pogodila dva puta raketu nakon lansiranja, uz privremeni nestanak energije).

3. Mjesec se zagrijava i hladi više od Zemlje. Može se zagrijati do oko 130 stepeni Celzijusa i ohladiti se do -175 stepeni Celzijusa. Budući da Mjesec nema vazduh oko sebe, skloniji je takvim temperaturnim ekstremima.

4. Mjesečev obilazak oko Zemlje traje otprilike mjesec dana. Potpuni „krug“ traje 27 dana, ali još dva dana (ukupno 29,5 dana) traje prelazak od jednog mladog mjeseca do sljedećeg.

5. Svaki puni mjesec ima drugačiji naziv. Najpoznatiji su Žetveni mjesec u septembru, u junu je Ružin mjesec, u avgustu Crveni mjesec, a u julu Gromoviti puni mjesec, budući da su tokom ovog mjeseca najsnažnije oluje.

6. Premda na Mjesecu postoji More tišine, tamo nema pravog mora. Ova zabluda je došla od Galilea, prvog naučnika koji je proučavao noćno nebo teleskopom. Iako je njegova pretpostavka kasnije dokazana kao neistinita, taj naziv se i kasnije zadržao.

7. Mjesec ipak ima gravitaciju. Budući da Mjesec ima manju masu, to znači da ima jednu šestinu Zemljine gravitacije na svojoj površini.

8. Zabluda je da je Mjesec savršenog okruglog oblika. On je zapravo jajolik, a prema NASI veći kraj je usmjeren prema Zemlji.

9. Mjesec nikad ne postaje veći na horizontu – to je optička iluzija.

10. Na Mjesecu ima leda, a prema NASI, on potiče od kometa.

Izvor: vesti-online.com

Leave a Reply