Zanimljivosti o Londonu

Foto: royal-travel.rs

– Naziv Big Ben ne odnosi se na cio toranj sa satom, već samo na zvono. Toranj se zove – po kraljici Elizabeti.

– Adolf Hitler je želio da sruši Nelsonov stub koji se nalazi na Trafalgar skveru i da potom sagradi isti takav u Berlinu.

– London je prvi grad u istoriji koji je došao do brojke od milion stanovnika, još davne 1911. Do 1957. bio je i najveći grad na svijetu, a potom ga je pretekao Tokio.

– Od preko pedeset britanskih premijera, jedan je život izgubio u atentatu. Početkom 19. veka atentat je izvršen na Spensera Persivala

– Burger king u Londonu nudi možda i najskuplji hamburger na svijetu. Naime, njegova cijena je 95 funti, na meniju je jednom nedjeljno, a sva zarada ide u humanitarne svrhe.

– Kako biste u Londonu dobili dozvolu za rad kao taksista, treba vam dosta vremena. Od vas se očekuje da znate svaki kutak grada, a to dokazujete pristupanjem zahtjevnom ispitu. Za ispit se priprema i do četiri godine!

– U gradu možete naći i ulicu vrlo jednostavnog i zanimljivog naziva „Ha ha“. E sad, šta je tamo toliko smiješno ne znamo, ali ako odete – svakako provjerite i javite!

– U Vestminsterskoj palati, vjerovali ili ne, zabranjeno je umrijeti. Tako bar stoji u britanskom zakonu, ali doduše, ne znamo šta vam tačno mogu uraditi ako vas smrt, ne daj bože, tamo stvarno i zadesi.

– Milenijumska kupola u Londonu, sagrađena 1999. godine, jedna je od najvećih zgrada tog tipa na svijetu. Na primjer, u nju bi bez problema stala – Keopsova piramida!

Izvor: vesti-online.com

Leave a Reply