Tivat – more, jahte i Harmonika Fest

Koncertom Orkestra harmonika iz Kragujevca otvoren je preksinoć, u Velikoj sali Centra za kulturu, u Tivtu, V Međunarodni muzički festival – Harmonika Fest, u organizaciji NVO “Harmonika Montenegrina”.

“Harmonika Fest afirmiše umjetničko sviranje i okuplja najznačajnija imena iz oblasti klasične harmonike”, kaže Predrag Janković, umjetnički direktor Festivala. “Učesnici Festivala pružaju publici, osim estetskog ugođaja, i priliku da se upoznaju sa svjetskim tokovima umjetničkog sviranja na harmonici, kao i da vide i čuju  muzičare koji nastupaju širom svijeta. Festival obogaćuje crnogorsku kulturnu scenu i pruža mogućnost prezentacije umjetnički vrijedne muzike.”

Poslednjih godina na Harmonika Festu nastupila su neka od najznačajnijih imena iz oblasti klasične harmonike: Renco Ruđ­eri, Pavel Fenjuk, Vladimir Murza, Petar Marić, Nikola Peković, Semjon Šmeljkov, Roman Žbanov, Dominik Emorin, Stjepan Hauser (violončelo)…

Prekjuče, prvog dana Festivala, u dijelu Međunarodnog takmičenja za solističke discipline, u prostorijama Centra za kulturu, od devet časova, nastupili su takmičari raspoređeni u pet kategorija, a u disciplini kamerne muzike, u Galeriji ljetnjikovca Buća, od 14 časova, četiri kategorije takmičara.

“Na prošlogodišnjem izdanju Festivala uvrstili smo i novi segment, Međunarodno takmičenje za solističke discipline. To je ujedno bilo i prvo međunarodno takmičenje za klasičnu harmoniku u Crnoj Gori. Ove godine obogatili smo koncept takmičarskog programa tako što smo uvrstili i disciplinu kamerne muzike”, navodi Janković.

Drugi dan Festivala

U dijelu Međunarodnog takmičenja za solističke discipline i u kategoriji kamerne muzike, u prostorijama Centra za kulturu i u Galeriji ljetnjikovca Buća od devet časova, nastupile su, juče, po dvije kategorije učesnika.

O ishodu takmičarskog dijela programa odlučuje renomirani žiri u sastavu: Frank Anđelis, kompozitor, koncertni izvođač i pedagog, čija se djela nalazena repertoaru najvećih svjetskih koncertnih izvođača poput Mike Vajrinena, Aleksandra Skljarova, Petra Marića, Grejsona Majsfilda, Domenik Emorin, Romana Žbanova i drugih, zatim Miljan Bjeletić, profesor harmonike na Fakultetu umjetnosti u Nišu, osim pedagoških rezultata, sa uspjehom je koncertirao i radio kao predavač na seminarima u Srbiji, Francuskoj, Sloveniji, Italiji, Hrvatskoj, Litvaniji, Poljskoj, Portugalu, Belgiji, Kini, Letoniji, Boris Lenko, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Bratislavi, koji ugrađuje niz inovativnih elemenata u harmonikaški repertoar, izvodeći kompozicije poznatih muzičara poslijeratne američke i evropske muzičke scene, onda Kazis Stonkus, predstavnik Nacionalnog udruženja harmonikaša Litvanije, profesor na Muzičkoj akademiji  i predsjednik odsjeka harmonike, Borut Zagoranski, dobitnik prestižne nagrade „The Friends of the Royal Academy of Music Wigmore Award“, zatim Darius Bazak, harmonikaš i pedagog, zahvaljujući čijem radu i posvećenosti je festival postao jedan od najvažnijih harmonikaških događaja u Evropi, Vladimir Mandić, profesor u muzičkoj školi, njegovi učenici osvajaju brojne nagrade u zemlji i inostranstvu, Dalibor Boljun, profesor koji se pored solističkih nastupa istakao i u kamernom muziciranju osvajajući prve nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima i Aleksandar Basarab, profesor i dirigent.

U Pomorskom muzeju koncert studenata Muzičke akademije sa Cetinja u 20 časova obilježio je 35. godišnjicu Akademije. Nezaboravan ugođaj ljubiteljima klasične muzike pružili su Dino Beharović (III godina), učestvovao je na nekoliko međunarodnih takmičenja, gdje je ostvario zapažene rezultate i Šćepan Stojanović (I godina), koji je dva puta osvajao Prvu nagradu – na takmičenju ,,Akordeon Art“ u Sarajevu i ,,Dani harmonike“ u Bijeljini.

U drugom dijelu koncerta prisutni su mogli da uživaju u nesvakidašnjem, maestralnom nastupu Boruta Zagoranskog iz Slovenije, koji je nastupao na renomiranim festivalima za savremenu muziku kao što su ISCM World Days of Music, ISCM Musica Danubiana, Alderburg festival, Norfolk Norwich festival i Borisa Lenka iz Slovačke, muzičara koji izvodi raznovrsnu muziku, od klasičnog repertoara, savremene ozbiljne muzike, preko raznih cross-over projekata pa sve do džeza.

Treći dan Festivala

Žiri je donio odluku o pobjednicima V Međunarodnog festivala „Harmonika Fest“.

 

Pobjednici “Harmonika Festa”

Disciplina harmonika solo

Pretkategorija, I nagrada (92,40)

IVANOVIĆ DANILO

ŠOMO „Savo Popović“ Cetinje, Crna Gora

Klasa: Tijana Kovačević

I kategorija, I nagrada (94,40)

KNEŽEVIĆ DIMITRIJE

ŠOSMO „Dara Čokorilo“ Nikšić, Crna Gora

Klasa: Vesna Šarac

II kategorija, I nagrada (96,60)

JANKOVIĆ MAŠA

MŠ „DrMilojeMilojević“, Kragujevac, Srbija

KlasaSonja Nešić

III kategorija, I nagrada (98,00)

SELAK ANTE

Glazbena škola Makarska, Hrvatska

Klasa: Dalibor Boljun

IV kategorija, I nagrada (98,00)

DINČIĆ PETAR

MŠ „Dr Miloje Milojević“ Kragujevac, Srbija

Klasa: Slobodan Stanić

V kategorija, I nagrada (92,80)

MARKOVIĆ PETAR

MŠ Niš, Srbija

KlasaPredrag Jovanović

VI kategorija, I nagrada (93,40)

RADOVIĆ MILENA

ŠOSMO „DaraČokorilo“ Nikšić, Crna Gora

VII kategorija, I nagrada (98,66)

PIENIAZEK LUKASZ

Music School Przemysl, Poljska

KlasaSlawomir Wilk

VIII kategorija, I nagrada (95,50)

SIMIĆ DIMITRIJE

MŠ „Dr Miloje Milojević“ Kragujevac, Srbija

KlasaSnežana Vlastić

IX kategorija, I nagrada (96,00)

VASILJEVIĆ ĐORĐE

FILUM Kragujevac, Srbija

Klasa: Radomir Tomić

 

Disciplina kamerna muzika

I kategorija, I nagrada (92,75)

Popović Vlasta – violina

Nejkov Đorđe – violina

Alivodić Gabriel Ahmed – klavir

ŠOSMO “Andre Navara” Podgorica, Crna Gora

Klasa: Nada Glomazić, Vedrana Rašović

II kategorija, I nagrada (95,00)

Duo AccoCello

Baszak Aleksandra – violončelo

Polnik Krzysztof – harmonika

Music School Przemysl, Poljska

Klasa: Dariusz Baszak

Bojana Obradović

Leave a Reply