Zanimljivosti o Crnoj Gori (6)

Foto: medianet.me

Jezersko “oko” duboko 65 metara

Najveće kriptodepresije na Balkanu nalaze se u Skadarskom jezeru. Pojedina jezerska „oka“ duboka su i do 44 metra, što znači da su ispod nivoa Jadranskog mora po trideset i više metara. Skadarsko jezero ima oko trideset oka, ustvari podzemnih virova, u kojima je temperatura vode približno ista tokom cijele godine. Najdublje oko je Raduš – duboko je 65 metara.

Foto: mw2.google.com

Nikšićke potajnice – prirodna rijetkost

Nikšićko polje ima 300 vrela, 30 tokova i 886 ponora. U sjevernom dijelu polja nalazi se izvor Mukavica čija voda izbija u određenim vremenskim razmacima. Takva vrela, zvana potajnice, prava su prirodna rjetkost.

Foto: bokaapartmani.me

Najjužniji fjord u Evropi

Bokokotorski zaliv je najjužniji fjord u Evropi.

Foto: durmitorcg.files.wordpress.com

Jama dubine 898 metara

Najdublja jama u Crnoj Gori nalazi se na Vjetrenim brdima na Durmitoru, a duboka je 898 metara. U Crnoj Gori je registrovano oko 3000 jama i pećina.

Foto: durmitor.files.wordpress.com

Tresak Čeline

Vrelo Čelina, na Durmitoru, je neobična prirodna pojava. Jednom godišnje izbija iz kamena iznad Malog jezera. Kad se vrelo pojavi, cijelom dolinom odjekne snažan tresak. Potom se pretvara u huk. To traje dvadesetak dana svakog proljeća, obično u maju. Samo za prva dvadeset četiri sata vrelo podigne nivo jezera za osam metara. Tada se jezero počne izlivati i oticati Jezerskom rijekom, koja poslije dva kilometra – ponire.

Izvor: monitor.co.me

 

Leave a Reply