Zanimljivosti o Crnoj Gori (27)

Od Komova do Japana

Planina Komovi se prostire u istočnom dijelu Crne Gore, između rijeka Lima, Tare i Drcke, a okružena je planinama Prokletije, Planinica i Bjelasica.
Na njoj se ističu tri visoka, moćna vrha, koja grade cjelinu Komovi:
Kučki Kom – 2487 m.
Ljevorečki Kom – 2453 m.
Vasojevićki Kom – 2460 m.
Ispod Komova, 13 km od Andrijevice, nalazi se selo Japan.
Po predanju, selo je dobilo ime zbog svađe seljaka 1904.g. oko rusko-japanskog rata. Dio sela koji nije podržavao Ruse, nazvali su Japan. Inače, sunce čim izađe iz Komova, prvo obasja Japan, baš kao i zemlju izlazećeg sunca.
Te, 1904.g. Crna Gora je objavila rat japanskom carstvu. Mirovni sporazum je potpisan 2006.g. tako da je naš rat sa Japanom trajao „samo“ 104. godine.

Foto: Arhiva Kuja Novovića

Manastir Piva i Sokolovići

Manastir Piva kod Plužina (Sinjac), posvećen je Uspenju Presvete Bogorodice i rađen je od 1573. do 1586. godine.
Ktitor manastira je Mitropolit hercegovački Savatije Sokolović.
Nema pouzdanih dokaza da li je jeromonah Savatije bio i u kakvim rodbinskim vezama sa velikim vezirom Mehmedom Sokolovićem, kao ni to od kojih je porijeklom veliki vezir Mehmed i njegov brat Makarije (obnovio Pećku patrijaršiju 1557.g).
Činjenica je da se jedno ovakvo veliko zdanje nije moglo napraviti (dozvole, velika finansijska sredstva), bez pomoći i podrške nekog moćnika tog vremena.
Po predanju, Sokolovići vode porijeklo od pivskih Gagovića, pa se tu nameće zaključak da bi to mogao biti Mehmed paša, koji je, nesporno, u vrijeme svog vezirovanja, dosta pomagao srpski narod.
S toga mnogi teoretičari za jednu manastirsku fresku tvrde da predstavlja Mehmed pašu. Kažu su gatački silnik Smail aga i njegov sin Dedaga, kada bi prolazili tim krajem, svraćali u manastir (finansijski ga pomagali) i klanjali ispred pomenute freske…
Interesantno je napomenuti (nije mi poznato da su to naši mediji zabilježili), da je Turska, prije 10-15 godina i zvanično proglasila Mehmed pašu Sokolovića za najuspješnijeg Predsjednika Vlade Turske svih vremena.

Foto: Arhiva Kuja Novovića

Ostrvo-grad-tvrđava prestonica Crnojevića

Žabljak Crnojevića je ostrvo – grad- tvrđava u Skadarskom jezeru.
Datira vjerovatno iz vremena dinastije Vojislavljevića (11. vijek), a bio je prestonica Države treće crnogorske dinastije – Crnojevića do pada pod osmanlijsku vlast 1478. godine.
Nakon toga Crnojevići prebacuju prestonicu na Cetinje.
Ostrvska tvrđava je prepuštena da je urušava zub vremena, a s obzirom na prelijepi krajolik i pogled koji „puca do u beskraj“, na sve četiri strane svijeta, ovaj kulturno – istorijski dragulj bi mogao biti prava turistička atrakcija.

Foto: Arhiva Kuja Novovića

Kujo Novović

Leave a Reply