Zanimljivosti o Crnoj Gori (20)

Foto: static.kupindoslike.com

Italijani strijeljali Stefana Mitrova Ljubišu

Italijani su 17. jula 1941. godine ,,strijeljali“ spomenik Stjepana Mitrova Ljubiše u Budvi, podignut 1934. godine. Prilikom pokušaja da prodru na Cetinje, partizani su Italijane potukli kod Brajića. Kada se preživjeli dio italijanske jedinice vratio u Budvu i saznao da je Ljubiša bio poslanik u Zadru i da se borio protiv talijanštine, postrojena je desetina koja je pucala u bistu, ispod vrata crnogorskog pisca. Italijani su potom srušili bistu.

Foto: radiogornjigrad.files.wordpress.com

Strijeljanje sa naznakom – nastaviće se

U novembru 1941. godine počeo je da izlazi bilten ,,Saopštenje Glavnog štaba NOP odreda za Crnu Goru i Boku“, u kojem je objavljivan spisak ljudi koje su strijeljali partizani, a na njegovom kraju stajalo je: ,,Nastaviće se“.

Foto: index.hr

Prvi put bez zara i feredže

Muslimanke u Plavu, Gusinju, Pljevljima i drugim mjestima Crne Gore prvi put su glasale i prvi put se u javnosti pojavile bez zara i feredže na izborima 11. novembra 1945. godine.

Foto: upload.wikimedia.org

Od Meksičkog zaliva do Skadarskog jezera

Jegulje iz Skadarskog jezera, kada dođe vrijeme za mriješćenje, mjesecima putuju ka Sargaskom moru, u pravcu Kube i Bahamskih ostrva. Otuda male prozračne jegulje natrag putuju tri godine bez ikakvog ,,vodiča“, pošto jegulje koje su položile jaja umiru u Meksičkom zalivu.

Foto: musicar.rs

Kapitalna mladica iz Plava

Najveći primjerak ribe mladice ulovljen u Crnoj Gori upecan je u Plavskom jezeru. Mladica je bila teška 41,5 kilogram.

Izvor: monitor.co.me

Leave a Reply