Zanimljivosti – Makedonija (4)

Herakleja Linkestis
Poznata po divnim mozaicima, antičkom pozorištu i rimskim termama, Herakleja Linkestis je najbolje očuvan grad drevne Makedonije, prepoznatljiv i u današnjoj državi. Vjeruje se da je Herakleju osnovao Filip Makedonski u 4. vijeku p.n.e. na karavanskom putu Via Egnatia u plodnoj Pelagoniji, koja je omogućavala prosperitet grada. Herakleja je postala jedna od najvažnijih stanica na ovom trgovačkom putu, da bi je osvojili Rimljani dva vijeka kasnije. Od 4. do 6. vijeka n.e. Herakleja je bila episkopsko sjedište.

Foto: haemus.org.mk

Kokino megalitska opservatorija
Kokino je značajno drevno arheološko nalazište, praistorijsko svetilište i megalitska opservatorija, smještena u sjeveroistočnoj Makedoniji. Kokino se nalazi na nadmorskoj visini od 1030 metara, na vrhu Tatićev Kamen, veoma je čudnog oblika i zauzima površinu prečnika od 100 metara. Najstariji arheološki nalazi u Kokinu potiču iz gvozdenog doba, oko 7. vijeka prije nove ere. Kokino megalitska opservatorija se sastoji od dva dijela. Nalazi iz srednjeg bronzanog doba Kokina su najbrojniji – uglavnom keramički predmeti, kameni mlinovi i nekoliko kalupa. Otkriven je takođe i skup nalaza iz gvozdenog doba. Nekoliko kamenih stolica je najvažnije na nalazištu Kokino i oni su okrenuti prema istočnom horizontu. Prijestoli sadrže posebne kamene žigove kojima se pratilo pomjeranje Sunca i Mjeseca na istočnom horizontu. 

Foto: panacomp.net

Manastir Lesnovo
Svojom sačuvanošću i raznolikošću fresaka, manastir Lesnovo predstavlja jedno od najboljih umjetničkih slikarskih ostvarenja i u potpunosti sažima horizont vizantijskog slikarstva sredine 14. vijeka. Cjelokupna unutrašnjost svetinje manastira Lesnova je oslikana freskama, koje su rađene u dva perioda: prvi u vremenu između 1341. i 1346. godine i drugi 1347/48. i 1349. godine. Među scenama se izdvajaju portreti osnivača Despota Jovana Olivera i njegove žene Marije, porteti srpskog Cara Dušana, koji se smatra njegovim najboljim prikazom, i kraljice Jelene, te arhanđela Mihajla i sveštenika Gavrila (kao i svetaca – pustinjaka Joakima Osogovskog i Prohora Pčinjskog). Portret cara Dušana dominira svojom veličinom, jer je car veći i od samog Hrista i svetaca koji su oko njega naslikani.

Foto: pdzezelj.org

Kanjon Matka
Matka je uzani kanjon donjeg toka rijeke Treske, smješten 15 km sjeverozapadno od Skoplja, koji obuhvata oko 5000 hektara  jezera Matka, strme litice planina visoke 1000 metara i uzbudljive pećine i živopisne srednjovekovne manastire. Kanjon Matka je stanište brojnih i raznovrsnih biljaka i životinja, među kojima su neke jedinstvene u regionu Balkana. Kanjon Matka je stanište 77 endemskih vrsta leptira. Pećine u Kanjonu Matka nastanjuje velika zajednica slijepih miševa.

Foto: panoramio.com

Rijeka Radika
Rijeka Radika je biser među rijekama Makedonije. Radiku odlikuje čista, prozirna i hladna voda, tamno zelene boje, koja potiče od njenog sastava koji obiluje kalcijum karbonatom. Radika izvire na nadmorskoj visini od 2200 metara na planini Bistri. Od svog izvora, do ušća u Debarsko jezero, Radika je duga 67 km. Dolina rijeke Radike, sa živopisnim kanjonom je jedna od najzanimljivih prirodnih znamenitosti Makedonije. Kanjon rijeke Radike je nastao tokom miliona godina, probijanjem vode kroz strane planina Bistre i Stogova na istoku i Koraba i Dešata na zapadu. Kanjon rijeke Radike je očaravajuće ljepote, bistre planinske vode, okružen bujnim zelenilom, ali i bogat pastrmkom, koja izuzetno privlači ljubitelje ribolova.

Izvor: panakomp.net

Leave a Reply