Opera doprinosi pozitivnom bilansu državne ekonomije

Ulaganje u umjetnost ne samo da ne ugrožava javne resurse već dugoročno ima izuzetno pozitivne efekte na ekonomiju, otkriva najnovije njemačko istraživanje

Foto: upaf.org

U vrijeme sve češćih i sve većih kresanja budžeta za kulturu, studija stručnjaka njemačkog ekonomskog instituta Ifo tvrdi da, na protiv, treba izdašno ulagati u kulturu jer će vam ona „višestruko vratiti“.

Autori studije pod naslovom „Muzika u vazduhu: Socijalni povrat investicija u kulturi“ (Music in the Air: Estimating the Social Return to Cultural Amenities) smatraju da kulturne institucije, poput operskih kuća, „posebno privlače visokokvalifikovanu radnu snagu, te njihovi visoki prihodi utiču na cjelokupnu regionalnu privredu“.

Prema onlajn bazi podataka Operabase, domovina Riharda Vagnera ima veliki broj operskih dvorana na koje otpada blizu 30 odsto svih operskih izvođenja u svijetu.

U Njemačkoj se iz državne kase finansira 83 opere dok, primjera radi, u Francuskoj i Engleskoj taj status uživa tek desetak kuća.
Budući da su vlade, suočene sa finansijskom krizom, prinuđene da što je više smanje rashode, mnogi političari vide u kulturi, posebno onoj „visokoparnoj“, kao što je opera, laku metu.

„Rezultati studije predstavljaju ključni argument u korist ulaganja u kulturu“, kazao je za AFP jedan od autora studije Oliver Falk.
„Naši rezultati ukazuju da se ‘muzika u vazduhu’ zaista isplati“, istakao je on.

„Visoko kvalifikovani radnici koje privuče kulturno bogata i raznovrsna scena generišu i podstiču ekonomske tokove“, dodao je on.
„Poznato je da u prisustvu pametnih ljudi postajemo pametniji i inovativniji“, navode autori studije.

„Grupišući se na određenim geografskim prostorima, inovatori mogu da međusobno pospješe svoj kreativni duh, da uče jedni od drugih i samim tim postanu produktivniji. Kada jednom neki grad privuče inovativne radnike i kompanije, njegova privreda može da se promijeni na načine koji će ga učiniti još atraktivnijim drugim inovatorima“, zaključak je stručnjaka instituta Ifo.

Izvor: rtv.rs Tanjug

Leave a Reply