Zanimljivosti iz svijeta (3)

Foto: modernfarmer.com

Magarci među najpametnijim životinjama

Suprotno ukorijenjenom mišljenju, magarci spadaju u najpametnije kopitare. Oni, na primjer, dlakama na bradi probaju da li je kroz žičanu ogradu puštena struja, a na opasno mjesto stupaju samo kad gospodar pređe preko njega.

Foto: flagpedia.net

Novac je štetan za zdravlje

U novčićima od jednog i dva eura stručnjaci su otkrili više nikla nego što je dozvoljeno, čak 300 puta više od granice određene za nakit. Ovako visok procenat nikla kod osoba koje pate od alergije može da izazove crvenilo, svrab i slične neugodne pojave. To važi samo za one koji imaju stalan ili čest dodir sa metalnim eurima.

Foto: blogspot.com

Najbliži Suncu – a veoma hladan

Iako je Merkur planeta najbliža Suncu, temperatura se na njemu često spušta ispod nule. Merkur ima jako rijetku atmosferu, toliko rijetku da se često misli da je uopšte nema, pa ne postoji ništa što će toplotu zarobiti na površini. Zato je tamna strana Merkura (ona koja nije okrenuta Suncu) jako hladna. S druge strane, Venera je udaljenija od Sunca, ali je mnogo toplija od Merkura. Ona ima jako gustu atmosferu koja zarobljava toplotu na površini.

Foto: untamedscience.com

Odnos među populacijama

Kada bi se cjelokupno svjetsko stanovništvo svelo na 100 stanovnika, proporcionalno svim svjetskim nacijama, planetu bi naseljavalo 57 Azijata, 21 Evropljanin, 14 Amerikanaca i 8 Afrikanaca. Od toga bi bilo 52 žene i 42 muškarca, 30 bijelaca, 89 heteroseksualaca i 11 homoseksualaca, a šest osoba bi posjedovalo 59% ukupnog svjetskog bogatstva, i svi bi oni bili Amerikanci. Samo jedna osoba bi imala kompjuter.

Foto: npr.org

Najmanja država na svijetu

Silend je mikro kneževina koja se prostire u međunarodnim vodama između Velike Britanije i Francuske. Nalazi se na oko 10km od obala Safoka u Velikoj Britaniji, a od Francuske je udaljena oko 200km. Drugog septembra 1967. godine Pedi Roj Bejts, major britanske mornarice, je zauzeo platformu i sebe je proglasio knezom od Silanda. Država je jedno vrijeme bila pod pritiskom njemačkih i holandskih osvajača, ali je uspješno odolijevala tim „napadima“. Silend ima sva obilježja moderne države. Ima svoju zastavu, grb, novac, pasoš, poštanske marke i fudbalski tim Silend all stars. Zvanični jezik je engleski. Silend polaže pravo i na morski pojas od 12 nautičkih milja od platforme. Silendski dolar ima fiksni odnos prema američkom dolaru 1:1, a u opticaj je puštena određena količina kovanica. Za sada ovu državu niko u svijetu ne priznaje, čak ni UN.

Izvor: conopljanews.net, cooliranje.com

Leave a Reply