Zanimljivosti – Bosna i Hercegovina

Foto: visitmycountry.net

Begova džamija

Gazi Husrev-begova džamija, poznata kao Begova džamija, izgrađena 1530. godine u Sarajevu, smatra se jednom od najvažnijih džamija u BIH i na Balkanu. Sagradio je arhitekta Ajem Esir Ali pod pokroviteljstvom Gazi Husrev-bega, koji je finansirao gradnju istovjetne džamije u Alepu (Sirija), između 1531. i 1534.

Foto: web.studenti.math.pmf.unizg.hr

Baščaršija

Baščaršija je centar Sarajeva. Izgrađena je u 15. vijeku, kada je Isa-beg Isaković osnovao grad Sarajevo. Zbog velikog požara u 19. vijeku, današnja Baščaršija je dvostruko manja nego što je nekad bila.

Foto: travellingcoyote.files.wordpress.com

Stari most u Mostaru

Stari most u Mostaru preko rijeke Neretve je svjetska baština UNESCO-a. Kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu. Dao je da se sagradi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin. Most je čvrsto stajao 427 godina, dok nije uništen tokom rata u BiH 1993. godine. Obnovljen je 2004.

Foto: visitmycountry.net

Nacionalni park “Sutjeska”

Nacionalni park “Sutjeska” je najstariji NP u BiH. Za NP je proglašena 1965. godine i prostire se na površini od 17.250 hektara. Tu se nalazi i jedna od četiri posljednje prašume u Evropi – Perućica. Bitka na Sutjesci 1943. godine smatra se jednom od najtežih u Drugom svjetskom ratu na prostorima bivše Jugoslavije.

Foto: wikimedia.org

Vjerski objekti na jednom mjestu

U centru Sarajeva su Begova, Careva i Baščaršijska džamija, remek djela islamske umjetnosti na Balkanu. Tu se nalazi stara pravoslavna crkva iz 15. vijeka, a ispod nje je stara sinagoga koja je pretvorena u Muzej stradanja Jevreja. Dalje se smjenjuju katedrala Srca Isusovog, pravoslavna Saborna crkva Svete Trojice, pa još jedna sinagoga, male džamije… Tolikim brojem vjerskih objekata na jednom mjestu teško da neki grad u region može da se pohvali.

Izvori: wikipedia.org, tt-group.net, sarajevo.co.ba, nadlanu.com,

Leave a Reply