U Nikšiću počeo sa radom Kulturni centar „PuNKT“

Izložbom slika naslikanih na zidovima ruiniranog Doma vojske u Nikšiću, kao i izložbom crteža, fotografija, skulptura, slika i instalacija, te projekcijom filmova i koncertom nikšićkih bendova „Manitou“ i „Mangrov“ i pobjednikom Zaječarske gitarijade, travničke grupe „Holographic Human Element“, večeras je zvanično počeo sa radom Kulturni centar (KC) „PuNKT“.

Izložba slika crteža, fotografija, skulptura i slika mladih nikšićkih umjetnika – mr Zdravka Delibašića, Marka Petrovića Njegoša, Marije Vemić, Petra Babića, Milke Delibašić, Radomira Milića, Ilije Nikčevića, Marka Janjuševića, Miloša Zvicera i Davida Delibašića priređena je na prvom spratu, u takozvanom paviljonu koji će se, kako su kazali osnivači “PuNKTa”, zvati “Bulevar zaboravljenih umjetnika”.

Na izložbi je prikazan i kamen temeljac nikad izgrađenog Doma revolucije, kutak za nostalgičare, Titova slika…

David Delibašić se predstavio radom “Smrt socijalizmu, nasilje narodu” – gomilom cigli i stakla koja je, u stvari, simbol za utopljene socijalističke snove, te hljebom i puškom koji simbolišu kulturu između nasilja i egzistencije.
Doc. mr Nikola Simanić je u koncertnoj sali predstavio prostorne instalacije i nekoliko eksperimentalnih filmova.

Kako je kazao izvršni direktor “Civis Diversusa” Boško Milović, potreba za osnivanjem “PuNKTa” nastala je zbog nedostatka kulturnih sadržaja koji bi bili dostupni svima, a posebno mladima, koji su im ciljna grupa. Tako će “PuNKT” biti mjesto za okupljanje mladih ne samo iz Nikšića, već iz cijele Crne Gore i regiona.

“Ideja o osnivanju kulturnog centra u Nikšiću, koji bi se bavio mladim umjetnicima i promocijom njihovog rada, nastala je na inicijativu glumca Petra Burića. Uz saglasnost i podršku Opštine Nikšić i Ministarstva nauke riješili smo da, dok ne počne gradnja Tehnopolisa, Dom vojske bude mjesto u kojem ćemo realizovati naše ideje”, rekao je Milović.

Miloš Gezović iz “Tunjela” je rekao da im je želja da “probude usnuli grad i sugrađane trgnu iz melanholije, i da slijepa ulica koja je nekada bila centar kulture ponovo oživi”. On je istakao da brojne Nikšićane za Dom vojske, koji godinama propada, vežu lijepe uspomene.

“Mjesto je idealno za ovu našu priču. U svakom velikom gradu imate napuštene građevine koje postaju centar kulturnog zbivanja i energije koja se širi, koje služe za alternativnu kulturu. KC je prilika da realizujemo sve naše ideje, da okupimo ljude koji su iz Nikšića, ali su zbog posla vezani za druge gradove. Riješili smo da oko nas napravimo svijet koji nam odgovara i da pozovemo i druge da nam se priključe, da što više ljudi povjeruje da možemo da promijenimo stvarnost i da tako pokrenemo kulturnu revoluciju”, kazao je Gezović.

Kako su kazali iz KC, ne žele da kritikuju, već da mijenjaju stvarnost, apolitični su i umjetnost je njihova jedina misija.

Među brojnim posjetiocima, u Domu vojske večeras su bili i bivši načelnici Doma vojske Vladimir Knežević i Branko Pavić.

Mladi entuzijazisti su sve goste dočekali kolačima.

S. P.

Leave a Reply