Zablude koje su nam pričali u školi!

Foto: guygray.org

Tako se barem smatralo dok naučnici nisu pronašli ”Idu”, kariku koja je nedostajala u lancu evolucije od majmuna do čovjeka. Odlično očuvan kostur bića starog 47 miliona godina otkrio je 2009. godine Jorn Hurum. Otkriće ovog jedinstvenog fosila je jedno od najznačajnijih otkrića vijeka. Darwinius masillae, kako su ga nazvali u čast 200 godina rođenja oca teorije evolucije Čarlsa Darvina, je karika koja razdvaja naš podred primata, ljude, majmune i čovjekolike majmune, od primitivnijih oblika primata. Ida je bila duga 53 centimetra i stara između šest i devet mjeseci.

Dijamant je najčvršća materija u prirodi

Foto: globe-views.com

Ova činjenica se više ne može smatrati tačnom. Dijamant je smatran najčvršćim sve do 2009. godine, kad su pronađene čak tri čvršće materije. Jedna od njih je smješa minerala vurtcita i boron-nitrida (BN), a druga je lonsdaleit, poznat kao šestougaoni dijamant. Primat u ovoj kategoriji je na kraju preuzeo kristalni kubni boron-nitrid, ali sve tri supstance su vrlo rijetke u prirodi.

Pluton nije planeta

Foto: microrespuestas.com

Još krajem 19. vijeka su naučnici smatrali da u Sunčevom sistemu postoji deveta planeta. Pluton je otkriven 30-ak godina kasnije, potpuno slučajno. Naime, naučnici su smatrali da postoji „planeta X” jer su njihovi proračuni Uranove i Neptunove putanje ukazivali na mogućnost da postoji planeta koja utiče na njihovo kretanje. Klajd Tombah iz Arizone uočio je tu novu planetu 1930. godine, a Pluton je sve do 2006. godine smatran devetom planetom Sunčevog sistema, kad je Međunarodna astronomska unija objavila da Pluton zbog svoje veličine i orbite ipak ne spada u kategoriju planeta.

Vještice iz Salema su spaljene na lomači

Foto: law2.umkc.edu

Da se to nije nikad dogodilo potvrdio je Ričard Trask, arheolog koji je proučavao taj grad i to vrijeme. Vještice u Salemu nisu bile spaljene na lomači, nego su ih objesili. Za cijeli nesporazum kriva je Crkva koja je herezu po običaju kažnjavala spaljivanjem.

Izraelski robovi izgradili su egipatske piramide

Foto: merveilles-et-lieux-sacres-du-monde-antique.net

Ovo je jedna od najraširenijih zabluda i krivih tumačenja, a prava istina je potpuno drugačija. Naime, Jevreji nisu ni mogli da grade piramide u Egiptu jer ih u to doba tamo nije ni bilo.Ovaj mit raširio je navodno bivši izraelski premijer Menakem Begin kad je bio u posjeti Egiptu 1977. godine. Najnovija arheološka iskopavanja pokazala su da su piramide izgradili sami Egipćani. Taj mukotrpan posao bio je dodijeljen siromašnim stanovnicima, koji su zbog toga u svojoj zemlji bili jako poštovani.

Kineski zid je jedina građevina vidljiva iz svemira

Foto: yerkirmedia.am

Iako mnogi vjeruju u ovu tezu, ona nije istinita. Godine 2003. opovrgnuo ju je astronaut Jang Livej, koji je rekao da nije video baš ništa od zida.

Postoji pet (ili tri) carstava u klasifikaciji živih bića

Foto: threepointeightbillionyears.files.wordpress.com

Živa bića na Zemlji dijelila su se prvo na biljke, životinje i bakterije, a kasnije je podjela bila proširena, pa su bila podijeljena na prokariote, protiste, gljive, biljke i životinje. Ali, situacija se mijenja iz dana u dan, a naučnici tvrde da bi se sastav trebao proširiti za još nekoliko „carstava”. Tako, na primjer, jedno od novijih „carstava” čine arhebakterije, koje su prvo stavljene u bakterije, ali se pokazalo da je njihov molekularni sastav bitno drugačiji, pa već sada govorimo o šest „carstava”, a sve upućuje da će ih biti još.

Priredio: N. Đ.
Izvor: ludisvet.org, dnevno.rs

Leave a Reply