Vrijednost Apple-a 1,5 biliona dolara

Kompanija Apple

Manje od dvije godine nakon što je kompanija Apple prešla granicu od bilion dolara tržišnog kapitala, ove nedelje je uspjela da premaši i sledeći veliki prag. Apple se može pohvaliti tržišnim kapitalom od 1,5 biliona dolara, i time je postala prva američka kompanija kojoj je to pošlo za rukom.

 

Još u 2018. godini, Apple-ova cijena akcija ojačala je nakon što je prihod kompanije porastao 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Povećanje je dovelo do rasta vrijednosti koja je dostigla nevjerovatnih bilion dolara.

Mjesec dana kasnije, Amazon je postao sledeći američki tehnološki gigant koji se pridružio klubu od bilion dolara. Od tada su i Microsoft i Alphabet tržišne vrijednosti prešle “prag” od milijardu dolara, prenosi PC Press.

 

Uprkos tome što se svijet boji recesije koja bi mogla nadmašiti Veliku depresiju, Apple-ove akcije su skočile sa 307 dolara prije mjesec dana na 354 dolara.

Tržišne kapitalizacije se izračunavaju množenjem cijene akcija sa ukupnim brojem izdatih akcija.

Apple poslednjih godina agresivno otkupljuje neke sopstvene akcije da bi smanjio ogromne rezerve novca, ali na to se računalo.

Apple je prva američka kompanija koja je dostigla 1,5 biliona dolara, ali Microsoft je vrlo blizu sa tržišnom kapitalizacijom od 1,4 biliona dolara.

Dok je Amazon procijenjen na 1,32 biliona dolara, a Alphabet je posljednji od velike četvorke, koja ima bilion dolara.

cdm.me

Leave a Reply