Virus vlasti

Rodoljub Rođo Ćorić

Poznato je i priznato da Crnogorci rijetko šta jače i srčanije vole od vlasti. Ona je životna želja svakog člana partije, nažalost  nerijetko i građanske liste. Prolazili su ,,cari i dvorjani“ Crnom Gorom, uglavnom ostavljajući pustoš, razmirice, krvomutnju. Malo koji da je ostavio berićet, slogu, zadovoljne podanike iliti građane. Zadovoljni su najvećim dijelom, uglavnom, samo članovi partije?!  Do juče, to su bili jedne ili jednih, sada su to druge ili drugih. Đe je u tom meču ,,između dvije vatre”, građanin? To je da podsjetimo tip koji ima namjeru da živi podareni blagoslov života u svojoj državi i stvara, bez miješanja u tuđe sudbine, samo u svoju i za izbore u – sudbinu države.  No, takva smirenost čovjeka i pripadnost čestitoj zemlji građana,  ne odgovara lojalnim partijskim članovima, zakrvomućenim mržnjom do duševnog bola među partijama ali i među sobom. Fizički bol bi liječili praškovima ili konačnim sukobom na nekoj poljani ,,naših i njihovih“, ali ne! Želja istaknutih članova partije i obavezno lidera (sve do predsjednika MZ) je da bitka duševnog razora crnogorskog građanina započne sa njegovih osamnaest ljeta kada postaje ,,glasač“ i završi se njegovim fizičkim nestanom tj. gubitkom  statusa ,,glasača“, usput i života. Takoreći, bićeš j…n u mozak  tokom svog cipcijelog života na kamenu ,,đe nebo niđe nije kao ođe“, ali ti ne kažu ni u pjesmi, je li i život građanina iđe kao ođe? Ne, nije! Niđe ovog ludila nemaš i uništenja onoga što stvori prethodna generacija kao kod nas u Crnoj Gori. To ti je zavjet potomaka! Uništi sve što su preci stvorili. Svaku fabriku, rudnik, plantažu, rijeku…Sprži sve jer ti si prvi i jedini, ti si Adam i to znaju crnogorski žitelji! Tvoje je! Od tebe sve počinje! I pismenost! Koji Ćirilo i Metodije? Ubačeni srpski elementi! Šta ima veze što su Grci! Ti si i pismenost utemeljio ! Odvajkada smo je imali! Ti si lider, osnivač  i član Partije! Opet hijerarhijski sve od ,,centrale“ u Podgorici do MZ! Prije tebe bila je tamo neka podjela i treba je nastaviti. Bijele, zelene…koje hoćeš boje, samo potpiruj vatru podjela. Ni slučajno da nijesi pokušao ugasiti, miriti, bratimiti, obogaćivati krajeve Crne Gore i ljude?! Dijeli dok provalija ne dotakne samo središte planete i sve povuče u taj bezdan. Dijeli sve osim prihoda, rashod što više. Ti si član Partije i hoćeš svoje mjesto na dvoru! Sad je tvoje vrijeme. Dosta su drugi partijaši dijelili da bi se njihovo gomilalo! Sada je tvoj red.
Džentlmenski i građanski čestitao sam poraz do tada većinske ali istrošene i deceniju i jače promašene doctrine, vjerujući naivno da će se pioni vratiti na svoje mjesto. Da će započeto kobajagi ,,zahvaljivanje“ sa vrha bezličnosti nastaviti put i po lokalnim linijama i da će slutiti novoj – blistavijoj majskoj zori!  Da ću čuti riječi : ,, Jeste gradio sam ali i griješili smo-griješio sam“! Te riječi i jedino one su na mjestu da ,,trodecenijci“ opet krenu  naprijed , doduše sa sve prisutnijim aferama i sve  povijenijom glavom, koju mogu ispraviti samo jednim načinom – priznanjem da je bilo grešaka i traženjem oprosta sa novim ljudima i novom energijom. Pa i novim imenom Partije?! Možda se još imalo što reći, popraviti, izgraditi?! Probuditi nada-dovoljno bi bilo i to! Ali ne, toga nema. Bezgrešni ne griješe?! Ni slova, ni riječi o ,,lijevim, desnim ili centralnim“ greškama i skretanjima… Nada blijedi, isparila. Sa njom i strpljenje ozbiljnih ljudi koji su svjedočili karijerističkom i finansijskom usponu ,,skupljača i raspršivača perja” iz svojih redova. Čini se, najneupotrebljivijeg što se moglo sa dna podići da zamuti nekada bistru vodu patriotizma i evropskog sna. 
Potom opet  deja vu. Ponavljano od izbora do izbora uz samoopravdanje ,, samo još ovaj put, država da ne klekne“. Evo Belveder samo što je nije digao?! Izdržite!  Prođe godina i decenije, a dan nikako da izmakne i donese čekanu poruku –griješili smo, ali idemo dalje! Popravićemo, promijenićemo, ko radi taj i griješi, prokrvićemo lijeni hedonistički krvotok i tkivo novopodgoričke đece i po jedne dvije familije po ostalim gradovima koje su se pitale i slale da niko drugi ne valja u njima osim njih i njihovih.  Rekoh ,, a Bože pomozi!“. Sad imamo našu crkvu, statutarnu ! Lično našu! I Boga!  Nema više promašaja, Bog je naš!  Eno ga u statut ili program Partije! Sad će naši ,,apostoli“, partijski! Kad stutnje kroz Crnu Goru te energije, te sile ljudske, ti uglednici,  zapaliće plamen da se osvijetli sva vaseljena, koje samo mala Crna Gora! Nema više tame, ni grešaka! Ali, avaj… Evo, i drugi krug skoro okrenu planeta , a ja kao nikada ranije imam želju,,da siđem“.
 Ni naznake novoj misli,  ni primisli…  Ni nade. Ni  mjesta za moju želju -pomirenje, bratstvo! Ne možeš na svoje u zajedničkoj kući bljuvati vatru, spalićeš dom i šteta je opet-zajednička! Svjetlosti, ne vatre daj  i osvijetli tamu i Crnu Goru! Da progledamo svi.
Sportski centar Moraču nije moguće osvijetliti sa dvije, tri šibice. Toliko je kongresne svjetlosti bilo. U nekom ludilu ili histeriji  bacanja svojih vrijednih, zarad uspona bezličnih ali lukavih potemkina srozavanje je neminovnost i traje. Tek će uslijediti pad. Kome da kažeš? Nosiocima virusa vlasti da je jedina vakcina njihova samoizolacija!! Zašto ne i izolacija?! Ne luduj! Evo, virus se proširio… Otrgao se, nije više samo na jednom mjestu i u jednoj partiji. Ne znaš otkuda vreba, ali je sigurno sa političarima. Ne pohodi sirotinju raju.
Organizacija koja strijelja svoju avangardu, ostaće obezglavljena za ideju, riječ, misao, djelo,viziju! Nema nade za njen iskorak, napredak. Svaka odmjerena riječ koja je imala prefiks: mir, rad, kreativnost, standard ili brat i vjera, po toj liniji bila je zaludna riječ. Svaka riječ tepanja i poltronizma zadnjih godina jednom od dvojice, jako izgovorena na skupovima, medijima,  fb profilima, plus viber kuckanje, skrinšotovanje objava ,,neposlušnih“, bila je garant prodora u ,,anale“ i finale karijerističkog uspona i potom naravno – pada organizacije.  Kad se ,,joksimi“ umnože, partije se razlože.
Nijesam dugo shvatao svrhu podjela? Mislio sam da su zaista stvarne? Ni devedesetih, a možda ni  2006.godine!  Krvarim godinama unazad to sljepilo sluteći kasnije i sada ludilo, razor.
 ,,MI” bolje znamo, govorio sam sebi. Potom ćemo pomiriti, opravdati, učiniti je draguljem Mediterana!  Čudesnu Crnu Goru! I majku i oca našeg. Shvatiće naše drugo raspolućeno ,,Ja” da će i Lovćen i Durmitor i Komovi i Hajla i Rumija i Veliki Vojnik i Ljubišnja vrhovima zajedništva dodirivati nebo jedne jedinstvene  bogate zemlje i njenih  zadovoljnih građana! Zadovoljnih iskoracima naprijed njihovih političkih elita koje okupljaju svoje najbolje naučnike, književnike, filosofe, analitičare, privrednike, menadžere, sportiste,  i njihova riječ śetuje  vladara kako homogenizovati SVOJ narod ma koje nacionalne odrednice.
Pusti snovi…
Građanska zemlja ostala je bez građana. Svi smo nacija i partija… I to Ustavom treba zaključiti.  Da i nada građanske misli utihne i građanina proglasimo personom non grata .  Živio glasač i član Partije! Obavezno kroz nacionalnu odrednicu!
Lov na slobodnu misao kao i ’48. ovdje nikada nije prestao.  Iskustveno kazujem.
Zbog riječi savjeta, kritike i samokritike prišivana su nedjela. Zbog nedjela  drugima i drugorazrednima prišivane su epolete. Danas vidimo njihovu vrijednost i kako su se biznis znanjima ,,pružali pr’o gubera“.
Bolujem ove tmurne  oblake nad Cetinjem, nad Crnom Gorom,  nad pravičnim inatom Vasojevića, mojom Bojnom Njivom…
Šta ako nam prekriju to plavo nebo, pa ga iz pjesme istjeraju ti tmurni, bratomržnjom  prenapregnuti oblaci?!
Da, umalo ispustih i himnu, zakletvu ,, da smo čuvari njenog poštenja“!
Tako mi klanova, jesmo!

Leave a Reply