Ukrajina: Gordijev čvor

Piše: Rodoljub Ćorić

Osjećanja su mi isprepletana kao Gordijev čvor, da ih ne mogu razmrsiti ni Aleksandrovim mačem. Tuga je preplavila biće i sve čovječno u njemu. Opet je rat! Opet su potekle suze djece i žena  i vojnika za svojima,  kaplju suze cijelog čovječanstva nad Ukrajinom.  Kada bi moj glas mogao doseći do Putina molio bih ga da bude Putin Veliki i ne za dan, dva, već  istog trena naredi vojsci povlačenje iz Ukrajine.  Tako će jedino pobijediti! Sve drugo će ga obilježiti kao agresora, zločinca. Pokazao je silu, moć! Ubijedio nas da je spreman spržiti svaku travku na zemlji ako NATO nastavi nerazuman i provokativan hod ka Moskvi i glupavim sukobima na Zemlji,  a zamislite – Mjesec, Mars, planete čekaju čovjeka! U pravu je da štiti svoje ali je kriv ako kidiše na tuđe, pa i bratsko ili sestrinsko-krivac je! Plaču i ginu djeca! Da li je vrijedan pedalj pustopoljane ili zlatne doline svejedno, jedne suze dječije, kamoli duše čiste, neiskvarene?! Nije ! I veća carstva od Ruskog i Američkog su se stvarala , živjela i umirala sa vjekovima, ne sumnjajte da će i ova. U Boga se nadam da će kad- tad doći jedan koji će ujediniti planetu?!  Ne sada, možda ni za milenijum ali će doći! Ako već ne bude prekasno i putini i bajdeni do tada ne istrijebe život sa najljepše planete Kosmosa  i jedino žive, koliko znamo?!  Da! Taj JEDAN je potreban svijetu! Čovjek ili bogočovjek kako god, samo da donese mir i ljubav. Nije poetski zanos, pravda govori kroz ove retke vjerujem, pravda za čovjeka! Pravda za čovječanstvo! Dosta je velikih kojima se služi, hoćemo velikog koji će služiti nama, cjelokupnom čovječanstvu. Takvog velikog prizivam i ovim pismom i silnim molitvama! ,,Bože dragi, rodi ili stvori čovjeka da služi planeti! Da ne otima duše, ne uništava tijela i ne skubi blaga njena jer će ga opet na kraju smiriti samo dva metra zemlje ili urna od pola litre zapremine“.  
             Razumijem otkucaje bila našeg čovjeka koje je velikim dijelom  postojano kada poredi bombardovanje SRJ od strane NATO-a, sa pravom koje sada na identičan način koristi Rusija. Takođe su bez odobrenja UN prosipane bombe po gradovima, mostovima, vozovima, tv stanicama, ljudima, danima i mjesecima. Plakala su naša djeca i krvarila je i naša malena zemlja Crna Gora, sada članica Alijanse. Smatram da se beogradski diktator i ubica svojih građana, svog kuma, mogao skloniti  sa prestola da se ne ponižava čitava zemlja i narod, što je očigledno bio cilj preči od samog svrgavanja diktatora. Ali, to je prepričana i preplaćena  priča i neka ostane iza nas, istoričarima i ružnom sjećanju.
Ukrajina je godinama  kuršumima i granatama smirivala Donjeck i Lugansk. Oko 14.000 žrtava je bilo u tim sukobima, najvećim dijelom ruskih pobunjenika. Nije baš da je Zelenski samo sijao pravdu i proizvodio kukuruz i krompir i njegovi prethodnici. Malo su i oni bombardovali, granatirali, pucali, ubijali.  To naravno ne amnestira Rusiju odgovornosti za pucnjeve u Ukrajinu. Problem je što glas u UN Luksemburga i Andore  ili Crne Gore nije kao glas SAD, Rusije, Kine. Da jeste, ne bi bilo ,,velikih sila“ bila bi jedna sila – Ujedinjene nacije, sa međunarodnim pravom i pravdom! Koliko god volim zapad i stremim njegovim standardima, u primjeni sile ga osuđujem kao i sada Rusiju! Dvoličan je! I samo interesan.  Humanost mu je na orepku, liše skandinavskih zemalja! Bezbroj je primjera njihovog ,,zavadi braću ili podigni raju “ da mi vladamo. Irak je uništen lažnim vijestima kojima su zagadili svijet da proizvodi hemijsko oružje. Njihova komisija iz Njujorka je konstatvala da je to laž! Ko je odgovarao za to? Niko, niti će! Vašington je to! Centar modernog svijeta. Tako je uništena i Libija prebogata zemlja, Sirija, pokušan je i Egipat, spaljena ekonomija Srbije i ubijeno 2.800 nevinih građana, lakše ili teže povrijeđeno oko 6.000ljudi od čega 2.700 djece! Da li su vrednije neke druge duše od tih duša meni  bratskih, bliskih uprkos  grešnoj 1918. godini!  Zašto je teško pradvoljupcima jasno , a  ne ,,stidljivo“  ili nikako, prozvati zločince i ubice tih duša! I dječijih!
U Crnoj Gori ranije vođe nijesu iskopale malo čojstvenog u sebi  da polože vijence nevinim dušama Murina, našoj djeci. Uradio je to odlazeći premijer i po meni, to mu je jedini ozbiljan državnički potez.  Država  i NATO su trebali sagraditi  spomenik  Murinu, upriličiti posjetu komandanta NATO-a , da klekne i izvini se! Takve ljude bih volio ispred sebe za vođe, predsjednike i komandante. Ne tragikomične karaktere iznikle na prevarama ,,antbirokratskih revolucija, jagnjećih brigada“  i zavođenu naroda sa porukama podjela  za nezrele i plaćene nosioce zastava, sloganom podjela na ,, patriota ili  izdajnik, Crnogorac ili Srbin?!“, dok hropćemo u siromaštvu i gladi trećine populacije, možda i kojeg postotka više!  Nastavlja se tragična priča iz ’48. godine koja kod nas izgleda još nije okončala svoj krug oko Sunca, jer nikako da iskoračimo u ’49. i kažemo  ,,Država smo mi!“, ne interesne strukture i pojedinci.
 Summa summarum: Jeste isto je – napad NATO-a  na SRJ i napad Rusije na Ukrajinu!  Ne pišem da držim slovo, obraćam se zbog razuma da se konačno stane! Da stane svaka agresija na suverene zemlje, da stanu  sukobi.  Alfa mužjaci, nabrekli kapitalu, Kosmos je ogroman,  šaljite rakete tamo. Ne na svoju planetu i svoju vrstu. Prokletstvo Kaina i Avelja utrite jednom za svagda, ako ste ljudi! 
                Da, moja osjećanja su zbrkana jer pravda je na svim stranama! Negdje vrlo malo, negdje mnogo više, ali nije cjelovita ako se ne sastavi. Šta to znači? Mir narodi planete Zemlje, MIR! Neka bombi i strepnji.  Kada je mir možemo hraniti gladne, zidati nove gradove, pa i države, naseliti Mars… I najvažnije, čuvati djetinjstva bombi, razaranja, suza, živote roditelja da podižu nove, bolje ljude. Ako sve to prelazi traumatično s boljeg na loše svakih 20-30 godina, traume će formirati likove koji će svetiti svoju bol i tako unedogled, do kraja svijeta ili kraja čovjekovog…  
Mir Ukrajini i njenoj djeci…

Leave a Reply