Uoči susreta sa Zelenskim, Abazović: Mir nema cijenu, tu smo da podržimo Ukrajinu

Abazović i Rama u Ukrajini

Svi jako cijene napore Crne Gore i drugih zemlja regiona da se solidarišu sa ukrajinskim narodom. Mi navijamo za to da se u dijalou pronađe rješenje, ali najvažnije je da se prekine sa ratnim aktivnostima, agresijom i ubijanjem civila, kazao je premijer Crne Gore Dritan Abazović za RTCG, nakon obilaska ukrajinskih gradova Borodjanka i Irpin, koji su bili pogođen ratnim razaranjima.
Abazović je rekao da su imali priliku da obiđu ratom razorene gradove i posvjedoče velikoj humanitarnoj katastrofi.
„Tragično je to što smo vidjeli i čuli, razorena je infarstruktura, a zaključak je jednostavan – treba da smo ponosni na građane Crne Gore što su izabrali mir. Mir nema cijenu, mir je sve što nam treba. Bez obzira na sve dileme i nedoumice koje imamo u društvu, najvažnije je da živimo u miru, to je najvažnija pretpostavka bilo čega“, kazao je premijer za RTCG.
Uoči sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Abazović je kazao da su „tu da pruže podršku“.
„Dio onoga kako Crna Gora može da pomogne mi je prenio predsjednik Zelenski u telefonskom razgovoru, i ovo je dio pomoći. Oni su jako srećni što mogu da ugoste premijere, postoje konkretni upiti od Zelenskog, a sve njih Crna Gora može da isporuči, i to je da iskažemo političku podršku.“
„Svjedočimo paklu ratnog razaranja“
Nakon svečanog dočeka u Kijevu, Abazović je, zajedno sa albanskim premijerom Edijem Ramom, obišao Borodjanku i Irpin.
Tokom boravka u Borodjanku u Irpinu, premijeru su lokalni zvaničnici saopštili koliko su ti gradovi ošetćeni u ratnim dešavanjima. Delegacija je informisana i da se u Irpin vratio veliki broj građana.
Premijer će se tokom dana sastati se sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.
Planiran je i niz sastanaka sa drugim ukrajinskim zvaničnicima.
Posjetu Abazovića Kijevu prati izvještač RTCG Marko Vešović.
Podsjećamo, predsjednik Vlade Crne Gore je prihvatio poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da posjeti glavni grad Ukrajine, nakon razgovora telefonom koji su imali u četvrtak.
Abazović je već razgovarao s pojedinim kolegama iz regiona i ideja je načelno bila prihvatljiva za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, koje su kao i Crna Gora članice Nato saveza.
Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski ne putuje u Kijev jer ima već preuzete obaveze, ali je poručio da nedvosmisleno podržava ukrajinski narod.

Izvor: Portal RTCG

Leave a Reply