Tradicionalna manifestacija : ,,Mojkovački otkos“ okupio kosače

Foto: Mićo Baltić
Na prostoru nekadašnjeg jalovišta u opštini Mojkovac i ove godine uspješno je organizovana tradicionalna manifestacija ručnog košenja trave, pod nazivom „Mojkovački otkos“ . Manifestaciju su realizovali Turistička organizacija Mojkovac, Opština Mojkovac i DOO Komunalne usluge „Gradac Mojkovac“.
Kosidba mojkovačke poljane, sportsko-rekreativne zone, odnosno platoa nekadašnjeg jalovišta, počela je u sedam sati.
Prisutnima se obratio predsjednik opštine Mojkovac, Vesko Delić, koji je izrazio želju da se danas, a i svake naredne godine što dalje čuju zvuci mojkovačke kose.


Vesko Delić
Foto : Mićo Baltić

„Kosidba je u mojkovačkim krajevima odvajkada bila jedan od najvažnijih seoskih poslova, jer je pokošena trava dragocjena hrana za zimsku prehranu stoke. Da bi taj težak posao bar malo olakšali domaćini su se svakog ljeta okupljali na mobama, ispomagali jedni druge sve dok svakome ne budu pokošene sve livade. Upravo sjećanja na te dane obilježava i čuva manifestacija „Mojkovački otkos“, rekao je Delić.

Radonja Vuković i narodni Guslar Radovan Rosić
Foto: Mićo Baltić

Direktor TO Mojkovac, Radonja Vuković, zahvalio se svima što su svojim učešćem uveličali ovu manifestaciju koja je, kako je kazao, prije svega osmišljena i organizovana radi turističke promocije Mojkovca.
Takođe, zahvalio se i Ministarstvu poljoprivrede koje je podržalo današnju manifestaciju.
Nakon revijalnog dijela kosidbe uslijedio je i takmičarski dio.
Čitavu manifestaciju pratio je bogat kulturno-umjetnički program u izvođenju KUD „Vesna“ i zvuke gusala.
Sa takmičenja
Foto:Mićo Baltić
Svetislav Svele Smolović
Foto:Mićo Baltić
Mićo Baltić

Leave a Reply