Ukleti grad u Indiji u koji je zabranjeno ući poslije sumraka

Bangarh, koji se nalazi u opštini Rajgarh u državi Rajasthan, je osnovan 1573. godine tokom vladavine Bhagwant Dasa koji je izgradio /rad za svog drugog sina. Grad se sastoji od hramova, palata i više kapija, a pokriva veliko područje u podnožju planine. No, uprkos svojoj ljepoti i prelijepom krajoliku, grad je potpuno napušten od 1783. godine kada su o njemu počele kružiti mračne priče.

Bhangarh-2

Prema jednoj legendi, grad je prokleo sveti čovjek po imenu Baba Balnath koji je dao dozvolu za izgradnju grada, ali pod uslovom da ni jedna građevina ne baca sjenku na njegovo prebivalište. Balnath je upozorio da ako se to dogodi, on će uništiti cijeli grad. Kada je potomak princa podigao palatu dovoljno visoku da baci sjenku na dom Balnatha, on prokleo cijeli grad. Mnogi vjeruju da je Balanath pokopan u gradu i da njegovo prokletstvo još uvijek djeluje.

Bhangarh-3

Druga legenda se odnosi na čarobnjaka Singhiya koji je bio zaljubljen u Ratnavati, princezu od Bhangarha. Prema toj priči, Singhiya je napravio čarobni napitak kojim će začarati princezu i natjerati je da se zaljubi u njega. No, princeza je otkrila njegove namjere i upropastila cijeli plan. Skrhani čarobnjak je nakon toga prokleo cijeli grad, a mnogi vjeruju da njegov duh i dalje opsjeda Bhangarh. Neki mještani vjeruju da će se princeza Ratnavati reinkarnirati u novom tijelu i da će se prokletstvo podići nakon njezinog dolaska u grad.

Bhangarh-5

Dok ove legende izgledaju kao ništa više nego maštovite priče, one su postale toliko rasprostranjene u Indiji da su čak i vlasti zabranile posjetu gradu tokom noći. Mještani tvrde da svi oni koji ostanu u gradu nakon zalaska sunca više nikada neće ni izaći. Upravo su ove legende proslavile Bhangarh koji svake godine privlači na hiljade turista koji žele da iz prve ruke vide kako izgleda najukletije mjesto u Indiji.

Izvor: pixelizam.com
Foto: wikimedia.org

Leave a Reply