Brodom do bankomata

Prodavac vina Dimitris je zabrinut. Pored kase je sve više računa plaćenih kreditnom karticom. „U toku vikenda je jedna gospođa je kupila vina i alkoholnih pića u vrijednosti od 650 eura i račun platila karticom. Vlasnik jednog bistroa poručio je vino u vrijednosti od 350 evra i takođe platio karticom“, kaže Dimitris. Pošto su banke zatvorene i državi prijeti bankrot, on strahuje da će se kad-tad raspasti sistem plaćanja karticama i da će mu računi ostati nenaplaćeni. Međutim, Dimitris nema drugog izbora: „Pod hitno su mi potrebni kupci“.

Dimitris se u razgovoru za DW priseća vremena kada su njegovi kupci robu plaćali u gotovini i kada se nisu dugo premišljali da li da potroše novac. U Grčkoj trenutno nedostaje gotovine nakon što je vlada prisilno naredila zatvaranje banaka. Za trgovce vinom nestašica gotovine je dupli izazov. Naime, na sopstvenu zaradu će morati da sačekaju, a pri tom moraju da plaćaju račune trgovcima na veliko koji, želeći da izbjegnu svaku vrstu rizika, robu dostavljaju tek nakon uplate. I to nije sve: „Pošto trgovci na veliko štede gorivo, uvedene su minimalne količine narudžbina. U suprotnom se roba jednostavno ne isporučuje“, kaže Dimitris.

Dnevno samo 60 evra – ako imate sreće

Grčke banke su zatvorene 28. Juna, nakon što su u posljednjih šest mjeseci izgubile četvrtinu kapitala. Vlada u Atini odgovornost za zatvaranje banaka prebacuje na međunarodne kreditore koji odbijaju da produže finansijsku podršku toj prezaduženoj zemlji. Premijer Aleksis Cipras prvobitno je obećao da će banke biti otvorene odmah nakon referenduma, ali do toga nije došlo. U ponedeljak (6.7.) otvaranje banaka odloženo je za 48 sati, a u sredu je taj rok pomjeren do kraja sedmice. Do tada građani na bankomatima dnevno mogu da podignu najviše 60 evra.

Griechenland Referendum Freude in Athen

Mnogi Grci slavili su rezultat na referendumu, ali sada je nejasno šta će se događati dalje

U atinskoj četvrti Pangrati, Marija pred filijalom Alfa banke, čeka na svojih 60 evra. Red pred bankomatom nije dugačak. Možda zbog visoke temperature (35 stepeni). Marija želi da iskoristi priliku i kasnije ode i do Grčke nacionalne banke u kojoj takođe ima žiro-račun i u kojoj može da podigne 60 evra. Međutim, najprije mora da podigne 60 evra na Alfinom bankomatu. Ona već sada zna da će to biti manje od 60 evra. „Kada na bankomatu zatražiš 60 evra, dobiješ informaciju da željena suma nažalost ne može biti isplaćena. Nakon toga dobiješ samo 50 evra“, kaže Marija. Šta je razlog? „Priča se da u opticaju skoro da više nema novčanica od po deset evra. Zbog toga ta suma ne može da se isplati, odnosno umjesto 60 dobiješ 50 evra. Ne znamo tačno šta je razlog jer su banke zatvorene i nemamo koga da pitamo“, žali se pedesetogodišnja žena. A ima nešto još gore – neizvjesnost: „Niko ne zna kako će se stvari dalje odvijati i koliko dugo će banke biti zatvorene. Možda samo tri dana, možda mjesec dana…“

Anda to vidi drugačije: „Optimista sam i vjerujem našoj vladi“. Ona strpljivo, skoro uz osmeh, čeka u redu. Po zanimanju je učiteljica i kaže da svijet neće propasti ako banke budu zatvorene nekoliko dana.

Problem stanovništva na ostrvima

Zbog zatvaranja banaka na nekim grčkim ostrvima dolazi do potpunog zastoja ekonomskog života. Marija Kakali, gradonačelnica udaljenog ostrva Agijos Evstratijos, u izjavi za TV Skaj priča o apsurdima svakodnevice: „Na našem ostrvu postoji samo jedna banka i ona je trenutno zatvorena. Ali nemamo nijedan bankomat. Onaj ko želi da podigne svojih 60 evra, mora brodom da se vozi dva i po sata do najbližeg ostrva Lemnos i da tamo čeka u redu“. To praktično izgleda ovako: „Ovde se sakupljaju kreditne kartice i onaj ko putuje na Lemnos podigne novac za sve.“

Niko ne zna šta će biti dalje. Vlada negira pisanje medija o uvođenju paralelne valute i o pojačanim kontrolama iznošenja i prebacivanja gotovine iz zemlje u inostranstvo. Već danas je za prebacivanje novca van Grčke potrebna dozvola posebne komisije. Mnogo zavisi od toga da li će doći do dogovora sa grčkim kreditorima. Trgovac vinom Dimitris se u svakom slučaju nada normalizaciji stanja. Ako do toga ne dođe, on se brine za bezbjednost: „Sinoć je u susjednoj ulici obijen kiosk. Lopovi su vjerovatno mislili da je tamo sakriven novac“.

Izvor i foto: dw.de