Trpilo – Slobodan Ristović

Foto: frackfreewrexham.org.uk

Pući će mi trpilo,pa ću se survati u jamu pod pupkom. Onu koju su svi kopali, da bi me imali gde baciti. kada okaleme malj u temenu mi i zaliju solju, koja je ostala od kujnje Vidosave.

To trpilo, zakačeno kao kova iznad đerma, što vija nad krštenicom,i nervira crva u drvetu. Trgnuće se jednom, kada pod stopalima omakne hoklica,i prasne vrisak jače od biča. Taj bič Bože. Jeli to tvoja plamena olovka,kojom ispisuješ naš krivotvor? Ili je to bodljikava žica u koju nas ograđuješ da gde ne pobegnemo ,čekajući usudnika,islednika.

Što se mene tiče, čim budeš imao vremena presavi tabak, pa piši. Ali, nemoj bez đavola, on jedimno zna moje vrline. On će to pošteno ko o sebi. O dobroti si izgleda poodavno zaturio knjigu. Namnožio si koje kakve gamadije, da više više ni kletva nema gde pasti.

Hteo sam da ti nešta pričam u stidu isramoti, i o obrazu. Moj je Otac sve to jednom rečju objašnjavao. Za njega je obraz bio knjiga, a ne reč i dlan kože koji je čuvao jezik od crvljanja.

O Njemu sam hteo, ali kako da ti pišem, kada o tome ni vladar ne govori, ni sudija, a kamo li učitelj i sveštenik.

Ako oćeš da se ispričamo i izdopisujemo, prvo razapni obraz na ljude. Ovako možemo i da ćutimo. Ti sedi na jednu hoklicu, a ja ču na drugu. Između sebe će mo razvući guju. Tako senećemo tapšati po ramenu i povlađivati.

Samo, žurni leba ti, inače pućiće mi trpilo, pa ni sa tobom neću govoriti.Više se nema kuda ni sa kime. Veseli narod navalio te kudi vladara i njegove žižljevnike. Ko da je vladar sebe uvatio za ruku i u gornji kraj doveo. Nije, narod mu je pod noge legao, da ga gazi i pljuje dok ide sofri. Ona gnjinadija njegova u kosi mu je bila. Vašljivila se, gojila se, oštrila jezik i gulila obraz, jer tamo se ne sme sa obrazom.

Eto, zbog toga će mi pući trpilo. paće mi se ona svetlica s đerma oko vrata opupčiti. Posle će ispasti da Ti nisi ni luk jeo a kamo li mirisao. Pogledaj malo moje četape u tim fiokama, pa češ videti. Za sve sam ja kriv i grešan. Kad budeš teo da me se kurtališeš, nemoj nikoga sem mene priturati, bilo bi greota i od Tebe.

Leave a Reply