Trči, Foreste, trči

Pravi Forest Gamp: Patrik Svini

Patrik Svini s pravom nosi titulu „stvarnog Foresta Gampa“, s obzirom da je duž sjevernoameričkog kontinenta pretrčao onoliko kilometara koliko staje u 128 maratona.

Svini je pretrčao više od 4.000 kilometara, a njegova ruta vodila ga je kroz 14 saveznih država, od istočne do zapadne obale SAD. Da stvar bude fascinantnija, ovaj 36-godišnjak je većinu svog puta pretrčao u sandalama ili bos.

Postao je prava medijska zvijezda u SAD, a stanovnici koji su ga viđali kako trči kroz njihov komšiluk sa oduševljenjem su mu dobacivali čuvenu repliku iz Oskarom nagrađenog filma „Forest Gamp“: „Trči, Foreste, trči!“

Patrik Svini je inače vegan, te je tim njegov poduhvat, zbog ograničene ishrane, za dodatnu pohvalu.

Kada su ga upitali čime se hranio tokom velikog napora, odgovorio je da se „naoružao crnom kafom, sendvičima sa puterom od kikirikija, avokadom i čipsom.“

Tokom svog poduhvata prošao je kroz 14 država

– Bio sam zabrinut zbog blage povrede koju sam dobio na maratonu nekoliko nedjelja ranije. Tokom trčanja je bilo teških trenutaka, ali odustajanje nije bilo na mojoj listi. Kada sam završio, istovremeno sam osjetio i tugu i olakšanje – rekao je Svini.

Svini trči kako bi podstakao mlade Amerikance da se bave fizičkom aktivnošću

Tokom svog jedinstvenog poduhvata, Svini se suočavao sa svim vremenskim uslovima: od vreline sunca bez daška vjetra, do čitavog meseca trčanja kroz kišu i snijeg.

Konačno, kada su ga upitali za razlog zbog kojeg je pretrčao SAD, od istočne do zapadne obale, Svini je rekao da je to uradio zbog prikupljanja donacija za „Klub od 100 milja“, organizacije čiji je cilj što veći podsticaj mladih Amerikanaca da se bave trčanjem.

Foto: Profilmedia
Izvor: V. Filipović blic.rs

Leave a Reply