Sena „napala“ Luvr

Osoblje zaposleno u muzeju „Luvr” su počeli da premještaju 250.000 umjetničkih djela iz podruma na više spratove, zbog rizika od poplava

Foto: vijesti.me

Vodostaj rijeke Sene u Parizu približio se svom 30-godišnjem maksimumu, a zbog poplava su zatvorene pojedine stanice pariskog metroa i neke od najvećih znamenitosti francuske prijestonice, uključujući muzeje i parkove, javljaju danas lokalni mediji.

Muzeji Luvr i Orsej su zatvoreni za posjetioce, a zaposleni su počeli da premještaju umjetnička djela sa nižih na više spratove kako bi izbjegli oštećenja usljed nadiranja vode, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Predviđa se da će vodostaj Sene porasti na čak 6,5 metara, a malo je vjerovatno da će se on smanjiti tokom vikenda, s obzirom da se očekuju nove padavine.

Nakon što se Sena izlila na pariske ulice, iz predostrožnosti su zatvorene metro stanice Sen Mišel i Klini-La Sorbon.

Mostovi na Seni su takođe zatvoreni, a zabranjen je i saobraćaj svih brodova osim onih koji učestvuju u naporima spasavanja.

Osoblje zaposleno u muzeju „Luvr” su počeli da premještaju 250.000 umetničkih djela iz podruma na više spratove, zbog rizika od poplava.

Jake padavine izazvale su poplave od Francuske pa sve do Ukrajine, izazvavši ukupno 15 ljudskih žrtava.

U Francuskoj je u poplavama poginulo dvoje ljudi, na jugu Njemačke je život izgubilo deset ljudi, dvije osobe su poginule u Rumuniji, a jedna u Belgiji. Pored toga, poplave su zahvatile i Austriju, Holandiju i Poljsku, prenosi Tanjug.

Izvor: Tanjug, politika.rs

 

Leave a Reply