„Megdan“ nepriznatih država

U subotu, 28. maja, otvoreno je drugo po redu prvenstvo u fudbalu federacije CONIFA za države, manjine, narode bez država i regije koje nisu učlanjene u svjetsku fudbalsku federaciju FIFA

0,,17692323_303,00
Foto: www.dw.com

CONIFA ili Konfederacija nezavisnih fudbalskih saveza je globalna neprofitna organizacija koja podržava predstavnike međunarodnih fudbalskih timova država, nacija, regija, manjinskih naroda i sportski izolovanih teritorija. Osnovana je 2013, a svoj prvi svjetski turnir organizovala je u junu 2014. u Oresundu u Švedskoj. Na prvom mjestu CONIFA rang-liste je Padanija (italijanska regija), na drugom Oksitanija (područja u Italiji, Francuskoj i Španiji na kojima se govori oksitanski jezik), a trećeplasirana je Grofovija Nica (istorijski region na jugu Francuske). Slede Ostrvo Men, i – u direktnoj borbi za bolji rang – šestoplasirani Sjeverni Kipar i sedmoplasirani Kurdistan.

0,,17692316_401,00
Foto: www.dw.com

Autsajder: Čagos

Domaćin turnira CONIFA (koji iz pravnih razloga ne sme da se zove svjetskim šampionatom) je ove godine Abhazija (inače osma na rang-listi) a utakmice se igraju u gradovima Gagri i Suhumiju. Turnir je otvoren utakmicom između Abhazije i Čagos-arhipelaga (9:0). Interesovanje domaće publike za ovo prvenstvo je razumljivo veliko, stadioni su ispunjeni do poslednjeg mjesta a sve su karte bile rasprodate još sredinom maja. Turnir se igra uz prisustvo jakih policijskih snaga na ulicama. To je najveća međunarodna manifestacija ikad održana u Abhaziji. Otvaranje turnira je takođe bio najveći spektakl koji je tamo viđen. Predsednik CONIFA, Šveđanin Per-Anders Blind je tom prilikom rekao da je važno da nepriznate države dobiju mogućnost da se odmjeravaju sa drugima u svom omiljenom sportu.

ConIFA-2014-B
Foto: arogeraldes.blogspot.com

Bez Zanzibara i Romskog Naroda

Na ovom fudbalskom turniru su neobične i egzotične kombinacije ekipa normalna pojava. Laponija je pobijedila Somaliland sa 5:0. Kurdistan je savladao Zemlju Sekelja sa 3:0 a Turska Republika Sjeverni Kipar Padaniju sa 2:1. Za favorita se smatra Abhazija, ali ni Recija nije bez šansi (švajcarska ekipa nazvana po bivšoj rimskoj provinciji), dok Ujedinjeni Korejci Japana i Pandžab imaju uloge autsajdera. Iznenađenje predstavlja to što na turniru ne učestvuju inače jaki timovi Zanzibara i Romskog Naroda, dok je ekipa Ostrva Men riješila da ne otputuje u Abhaziju zbog upozorenja Londona da bi putovanje u taj region moglo da bude rizično. Na turnir, iako je pozvana, nije došla ni jedina južnoamerička ekipa – indijanskog naroda Ajmare. Finale se igra u nedjelju, 5. juna.

Izvor: Saša Bojić, dw.com

Leave a Reply