Otvoren VII UnderhillFest

Sedmo izdanje UNderhillFesta – Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma otvoreno je sinoć premijerom ostvarenja  “Transformersi: Megdan polje Podgorica”  reditelja Dušana Vulekovića.  Film je priča o mladom umjetniku Danilu Baletiću, autoru ogromnih robota transformersa napravljenih od starih djelova automobila, kamiona i raznih mašina sa otpada 

7-underhillfest-podgorica
Foto: www.seecult.org

“Film se bavi transformacijama: kako robot nastaje od smeća, kako se transformišu ljudi koji na njemu rade, kako se transformiše cijeli grad. No, najveći izazov nam je bio da razumijemo što Danilo Baletić radi i zbog čega to radi, kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare reditelj filma Dušan Vuleković u bašti Soul II Soula.

Direktor fotografije Blažo Tatar istakao je da je već radio sa Dušanom Vulekovićem, ali je ovo prvi put da je u pitanju nešto ozbiljnije i sa tom laskavom titulom direktora fotografije.

“Izazov snimanja ovog dokumentarca bio je veliki, prije svega zbog scenarija koji se konstantno transformisao. Moj glavni zadatak  bio je da ispratim Dušana i ono što bi on smatrao da treba da uradimo, naglasio je Tatar.

Producent filma Andrija Krivokapić pojasnio je da je film nastao u saradnji sa Ministarstvom kulture i produkcijskom kućom Art Vision.

“Na početku snimanja filma imao sam drugačiju ulogu jer je ekipa je bila drugačija, kao i osnovna ideja. No, neočekivane okolnosti uticale su da se ta ekipa raziđe, i ostali smo samo nas trojica. Tako smo dobili i priliku da napravimo nešto novo. Film je, na kraju, realizovan po našim željama. Uostalom, kao što Danilov otac Mićo Baletić kaže u filmu: ‘Sve na Balkanu se dešava iz ludila’. Tako nekako je i ovaj film nastao. S druge strane, Danila znam još od kada je bio dijete i mogu reći da je uvijek uživao u čudnim igrama. Bio je vrhunski sportista, prvak Balkana u karateu, ali je tu doživio razočaranje, i to ne svojom krivicom. Pratiti Danila kamerom bilo je veoma teško. Tačnije, bilo je teško ‘transformisati’ ga da se opusti pred kamerama. Onda smo mi promijenili pristup, shvatili smo da u filmu ne može nešto da ‘glumi’, da treba da ga prikažemo samo onakvog kakav zaista jeste”, kazao je Krivokapić, ističući da je film prijavljen za ovogodišnji Sarajevo Film festival, kao i da je dogovorena njegova televizijska premijeru na programu Al Jazeera. J.P.T.

Gdje je mjesto kreativnog dokumentarnog filma?

Konferencija “Gdje je mjesto kreativnog dokumentarnog filma u Crnoj Gori” biće održana danas u okviru Underhill festa, u prostorijama Fondacije Petrović Njegoš u Dvorcu Petrovića u Podgorici u 10 sati. Panelisti su Vladimir Perović – reditelj, profesor na FDU Cetinje,    Robert Tomić Zuber – reditelj iz Hrvatske, Ivan Đurović – producent, Senad Šahmanović – reditelj i Vuk Perović – umjetnički direktor festivala.

U ukviru regionalne selekcije večeras će u bašti podgoričkog lokala Soul II Soul u 21 sat biti prikazana film “Kandidat” Tomislava Pulića i Roberta Tomića Zubera dok će se u međunarodnoj selekciji za nagradu Maslačak takmičiti film “Ispod suca” Vitalija Manskija koji će biti prikazan večeras u 22 i 25.

Za 22 i 10 predviđen je kratki film “Dim” Gorane Jovanović, koji se prikazuje u okviru vantakmičarske selekcije i programa Story We tell, koji Underhill fest realizuje u saradnji sa Dokufestom iz Prizrena. Svi filmovi će biti prikazani u bašti Soul II Soula, a u slučaju kiše projekcije će biti u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović”.

Izvor: Jelena Pavićević Tatar, vijesti.me

Leave a Reply