Selo Vojka u „svinjskome“ Sremu

Mještani pamte legendu da je nešto prije 1416. godine, otkada je prvi pisani trag o nazivu selu, u vrijeme ugarskog kraljevstva, u selu bila prelijepa djevojka Vojka u koju se zaljubio plemić i zbog nje dao da se selo tako nazove

Vojka
Foto: politika.rs

Otkako je prošla pruga posred Srema, od tada se južni dio naziva svinjski, a sjeverni vinski. Dogodilo se to u drugoj polovini 19. vijeka. Južno od pruge, prema Savi, guste su hrastove šume u kojima je bilo nebrojeno krda svinja, a sjeverno, u Fruškoj gori, bili su nepregledni čokoti vinove loze. Paori istočnog dijela Srema, oko Stare Pazove, Inđije i Zemuna, u istoj mjeri su gajili svinje i podizali vinograde, i tako nisu pripadali nijednoj od dvije podjele. Neko se dosjetio da svadbe ovog kraja odišu miomirisom ruzmarina i tako je nastao i naziv ruzmarinski Srem.

vrsac-featured
Foto: www.vm.rs

E u tom dijelu Srema, nasred puta od Beograda prema Novom Sadu, šest vjekova postoji selo Vojka. Mještani pamte legendu da je nešto prije 1416. godine, otkada je prvi pisani trag o nazivu selu, u vrijeme ugarskog kraljevstva, u selu bila prelijepa djevojka Vojka u koju se zaljubio plemić i zbog nje dao da se selo tako nazove. Ima i drugih legendi, ali Vojčani ovu najviše vole.

– Naše djevojke su i danas tako lijepe kao Vojka onda – sa osmijehom nas je dočekao, na proslavi jubileja šest vjekova sela, Ljuban Skopljak, predsjednik  Vojke.

– Mi smo vrijedni ljudi, kako na njivama, tako i podizanju našeg sela u komunalnom, kulturnom, sportskom , obrazovnom, zdravstvenom, ekološkom i svakom drugom smislu – dodaje on.

Tako nešto odmah se može zapaziti čim se kroči u ovo selo sa 5.000 žitelja u 1.400 kuća, poređanih u 34 široka šora. U centru je kao nekoj savremenoj varoši. Dominira zdanje pravoslavne crkve. Kažu da je sa najvišim tornjem u Sremu. Morate dobro zabaciti glavu da biste na vrhu vidjeli krst. Preko puta je škola, a na drugoj strani dom kulture i prostor Mjesne zajednice Vojka sa etnografskom postavkom koja svjedoči o šest vijekova postojanja ovog naselja.

vojka-park_660x330
Foto: www.rtv.rs

– Povodom jubileja uređujemo asfalt u 17 ulica, i ne samo to. Cijele godine ćemo imati neku od svetkovina posvećenu ovom velikom jubileju. Pred izbore imali smo svečanu akademiju u domu kulture i na ljetnjoj pozornici. Bili su i naši ugledni Vojčani iz cijelog svijeta. Zvali smo i državni vrh. Niko nam nije došao. Neki su obećali da će doći, priznavši da je veliki događaj da jedno selo u Srbiji obilježava 600 godina postojanja, a neki nisu ništa odgovorili. Očekivali smo bar čestitku od predsjednika Srbije i predsjednika Vlade Srbije, ili bar nekog ministra… Gradonačelnik Beograda bio je uoči izbora u Vojki i oduševio se našim jubilejom, obećavši da će doći. I nije došao – kaže Ljuban Skopljak.

Vojčani su slavili četiri dana sa kulturnim programima veoma zavidnog nivoa i u tome imali veliku podršku lokalne samouprave u Staroj Pazovi.

Njihov mještanin Mija Putnikov poklonio je bika koji je ispečen na ražnju za sve zvanice na proslavi.

– Naše selo proizvede do 20 puta više hrane nego što je potrebno našim mještanima za godinu dana. U ataru imamo više od 5.000 hektara najbolje oraće zemlje. Povrh toga, naši ratari rade u arendu više od hiljadu hektara u atarima susjednih sela. Godišnje se proizvede u Vojki više od 70.000 tona hrane. Ovdje ljudi tokom godine tove više od 50.000 svinja i 5.000 junadi, a u isto vrijeme naši mještani imaju vinograde u ataru sela Čortanovci. Ti vinogradi traju koliko i selo Vojka. U selu ima više od hiljadu automobila i isto toliko traktora sa priključnim mašinama. Imamo potencijal da nas bude svakog dana više. Naša mladost prilično ostaje ovde – govori s ponosom Skopljak.

Od matičarke Jelene Kepić doznajemo da je u Vojki dosad u ovoj godini bilo 10 svadbi i da su rođena 23 djeteta. Za školu u septembru biće spremno 42 đaka prvaka. Sekretar u mjesnoj zajednici Radmila Belegišanin pored redovnog posla vodi i brigu o udruženjima građana u selu, a njen rad, takođe, zaslužuje hvalu.

vojka-featured-720x340
Foto: www.vm.rs

– Samo u sportskim i kulturnim društvima više je od 500 naših mještana. Treba o svima voditi evidenciju i naći im se na usluzi. Radmila to uspješno obavlja. Fudbalski klub Sremac osnovan je 1927. godine, a KUD „Slavko Gajin” postoji 70 godina. Naša slikarska sekcija jedna je od najaktivnijih u Sremu. Imamo i stalnu postavku zahvaljujući njima. Takođe, imamo i konjički klub, društvo golubara, lovce koji su izdali nedavno monografiju, penzionere, ekologe i druga društva – nabraja predsjednik sela.

U Vojki postoji i savremena škola sa 420 đaka i sportska hala za hiljadu gledalaca.

Izvor: Miomir Filipović, politika.rs

Leave a Reply