Laza Ristovski kao car Samuilo

Laza Ristovski u glavnoj ulozi u makedonskom istorijskom spektaklu. Srednjovjekovnu epsku dramu režiraće Antonio Mitrićeski

kul-2016
Foto: www.novosti.rs

Poznati srpski glumac Lazar Ristovski, čiji su korijeni po ocu iz Mariova u Makedoniji, prihvatio je glavnu ulogu u istorijskoj drami makedonskog režisera Antonija Mitrićeskog o srednjovekovnom caru Samuilu.

Ristovski je vijest o angažmanu u projektu Mitrićeskog novinarima potvrdio na „Ohrid film festu“ – Prvom međunarodnom festivalu angažovanog filma koji se ovih dana održava u Ohridu, a na kome je srpski glumac – počasni gost.

Snimanje filma je trebalo da počne još prije dvije godine kada je obilježavana 1000. godišnjica smrti srednjovjekovnog cara.

– Posebna mi je čast što ću igrati cara Samuila, jer su moji korijeni iz Makedonije – rekao je Ristovski na konferenciji za novinare. – Najveći izazov je tumačenje lika koji nije naš savremenik, o kome ne postoje snimci, niti fotografije. To je inspiracija za svakog glumca. Budući da će ovo biti prvi film o caru Samuilu, meni će pripasti ta čast da se njegov lik identifikuje preko mene, bar dok se ne snimi drugi film o njemu.

U ovoj epskoj priči, Mitrićevski će razrađivati Samuilovu dramu i istorijski konflikt sa vizantijskim imperatorom Vasilijem Drugim, kao i njegov odnos sa ljudima iz porodice, i konačnu izdaju od bratanca Ivana Vladislava.

Ristovski je u Ohridu rekao da jezik predstavlja prepreku za glumu u inostranim filmovima, ali da nije toliko presudan. Oči glumca su najvažnije, jer, kako je ocijenio, preko njih se vide – emocije.

– Između glume pijanih Rusa u Holivudu i uloga kod kuće, odabarao sam da ostanem na ovim prostorima. Inače, festivala nikada nije dovoljno, uvek ima mjesta za još jedan. A ovaj festival je potreban ovom prekrasnom gradu, posebno što je riječ o angažovanom filmu – rekao je Lazar Ristovski u Ohridu.

Predviđeno je da najveći dio filma bude snimljen na lokacijama Samuilove tvrđave u Ohridu, kao i na obroncima planine Galičice, između Ohridskog i Prespanskog jezera.

Vizantijski krst za doprinos filmu

Na startu ohridskog festivala u Centru kulture „Grigor Prličev“ prikazan je film „S one strane“ u kojem Ristovski tumači glavnu ulogu i potpisuje se kao producent. Zamjenik gradonačelnika Ohrida Angel Janev uručio je srpkom glumcu posebnu nagradu – filigranski Vizantijski krst, za izvanredan doprinos balkanskoj kinematografiji.

Izvor: Mladen Stančić, novosti.rs

Leave a Reply