SAD vraćaju Iraku opljačkane starine

Foto: scradar.com

Ti predmeti će biti izloženi u Narodnom muzeju u Bagdadu, posle dvanaest godina ponovo otvorenom krajem februara.

Staklene vaze, glineni reljefi, bronzana koplja i sjekire zaplijenjeni u Sjedinjenim Američkim Državama, privremeno su izloženi u Konzulatu Iraka u Vašingtonu, odakle će biti prenijeti u Bagdad.

Među njima je izvanredna glava skulpture asirskog krilatog bika, iz 700. godine prije nove ere, procijenjena na dva miliona dolara.

Foto: yimg.com

Ta glava je ukradena iz palate kralja Sargona Drugog u Ninivi, na sjeveru Iraka, koji je lane zaposjela vojska esktremističke Islamske države i nedavno je demolirala.

Ta vandalska aktivnost u tom i drugim mjestima koja su zauzeli ekstremisti, ubrzala je povratak iračkog kulturnog blaga. „Cio svijet se ujedinio da zaštiti našu kulturu“, rekao je ambasador Lukman Faili.

Foto: blic.rs

Narodni muzej u Bagdadu ponovo je otvoren krajem februara, a zahvaljujući neumornim dvanaestogodišnjim naporima nađena je gotovo trećina od 15.000 ukradenih predmeta.

Organizovane kriminalne grupe su se okoristile američkom vojnom intervencijom i haosom koji je potom nastao i iračke muzeje opljačkale još 2003. godine. Ne zna se gdje je većina odnijetih predmeta.

Izvor: blic.rs Beta

Leave a Reply