Sa većinom glasova usvojena inicijativa o zabrani svih rudarskih aktivnosti u Opštini Mojkovac: RUDNIKA (NE)ĆE BITI ?!

Sa sjednice SO Mojkovac
Foto :RTVMK

Vruć krompir Vladi u ruke, odlučili odbornici lokalnog parlamenta.

Većina od sedamnaest odbornika mojkovačkog parlamenta na današnjoj sjednici glasalo je za inicijativu kojom se traži zabrana svih rudarskih aktivnosti na teritoriji opštine i raskid ugovora sa švajcarskom firmom ,,Tara resources“, koja je do jula ove godine imala ugovorene koncesije za ispitivanje područja nekadašnjeg rudnika Brskovo. Jedan od podnosilaca inicijative odbornik SNP-a, Miloš Rajković, kazao je da ovo borba da Mojkovac ostane zdrava sredina.
„Ovo apsolutno nije političko pitanje, ovo je pitanje opstanka ljudi u ovom gradu i neki koji pokušavaju da prebace manipulacije, što je ovo on podržao DPS. Pa šta ako je DPS predložio, ako je dobro i kvalitetno, znači li to da ne treba da podržimo. I da pozovemo Vladu na čelu sa Spajićem da uvaži mišljenje većine građana i odbornika i da se odradi sve da se zaustave dalje aktivnosti“, zaključio je svoje današnje kazivanje Rajković.
Miloš Rajković
(foto: RTVMK)
„Ova inicijativa je korisna jer vraća stvari u nulte položaje, gdje će vlada moći polako da vidi na koji način će zadržati koncesije ukoliko uopšte bude željela da ih zadrži“, dodao je Danilo Đurović – „Ne damo Mojkovac“.

Danilo Đurović
(foto: TVCG screenshot)
U opozicionom DPS-u čijim glasovima je usvojena inicijativa, odbacuju optužbe aktuelne većine, da su glavni krivci što se raspravlja o otvaranju rudnika. Iako su dok si bili na vlasti doveli investitora, stav su promijenili, jer se predloženi plan kosi sa ekološkim standardima EU.
„Sve je palo u vodu sa predlogom detaljnog prostornog plana i svega onoga što je nuđeno kao moguće rješenje otvaranja rudnika. Danas smo jasno i glasno rekli da ne želimo to u našem gradu, idemo ka održivom načinu  funkcionisanja ovog grada. Biće tih radnih mjesta“, kazao je Predrag Smolović – iz DPS-a.
Predrag Smolović
(foto: TVCG screenshot)

Iako ne podržavaju otvaranje rudnika po predloženom Prostornom planu, odbornici aktuelne većine danas nićesu bili u sali kada se glasalo o inicijativi. Prvi čovjek opštine objašnjava i zašto.
„U toj inicijativi gdje se na neki način usmjerava pravac razvoja Mojkovca u samo jednom  određenom smjeru, ka poljoprivredi, prerađivačkoj industriji u poljoprivredi i razvoju visokog turizma i sportskog turizma. Mislim da time vežemo ruke sebi kao opštini. Da za rudnik ali ne pod ovakvim uslovima i ovakvim detaljnim planom i strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu“, kazao je Vesko Delić,  predsjednik Opštine Mojkovac.

Vesko Delić
(foto: RTVMK screenshot)

Usvojena inicijativa lokalnog parlamenta nije obavezujuća za Vladu, koja će na kraju donijeti konačan sud, hoće li se rudnik u Mojkovcu ponovo otvoriti ili ne?! Što znači da su mojkovački parlamentarci taj vruć krompir prebacili Podgorici u ruke i na odlučivanje.
Referendum i izjašnjavanje građana po ovom pitanju , sada je gotovo zaključeno…

Sa današnje sjednice mojkovačkog parlamenta

3d prikaz potencijalnog rudnika Brskovo

foto: Mojkovačke novine

Leave a Reply