Čestitke Mandića, Bečića i drugih zvaničnika: Njegošev dan je crnogorski praznik kulture

Aleksa Bečić

Njegošev dan nije samo prilika da se sjetimo djela našeg velikog pjesnika i vladara, već i trenutak kada zajedno slavimo ono najljepše što Crna Gora ima da ponudi – svoju kulturu, istoriju i duhovnost, poručio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

„Dok proslavljamo Njegošev dan – crnogorski praznik kulture, čast mi je i zadovoljstvo što mogu da uputim iskrene čestitke svima vama u ime onih koji su doprinijeli ustanovljenju ovog značajnog praznika. Kao predlagač Zakona, zajedno sa mojim kolegama i u ulozi predsjednika Skupštine u vrijeme kada je ovaj praznik ustanovljen, osjećam poseban ponos što imam priliku da vam čestitam Njegošev dan – dan koji simbolizuje bogatstvo i snagu crnogorske kulture. Taj dan u Skupštini, kada smo Njegošev dan proglasili praznikom kulture, bio je dan kada smo se kao narod ujedinili u slavljenju naše zajedničke baštine i nacionalnog ponosa“, piše u čestitci.
Bečić je poručio da Njegošev duh i njegove besmrtne riječi treba da nastave da nas inspirišu, podučavaju i vode ka budućnosti u kojoj će crnogorska kultura cvjetati i biti prepoznata i cijenjena u cijelom svijetu.
„Neka ovaj dan bude svetionik koji nas vodi ka zajedničkim ciljevima i vrijednostima, podsjećajući nas na važnost zajedništva, mudrosti i humanosti. Svim srcem vam želim srećan Njegošev dan – crnogorski praznik kulture“, zaključio je Bečić.
Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić čestitao je svim građanima Crne Gore Njegošev dan, datum, za koji kaže da je od izuzetne važnosti za cijelo društvo i koji je sa “punim pravom” postao državni praznik kulture.
“Trag koji je Njegoš ostavio na samom biću našeg naroda je neizbrisiv i njegovo stvaralaštvo predstavlja kičmu narodne kulture, pismenosti i duhovnosti. Proglašenjem dana rođenja Petra II Petrovića Njegoša za državni praznik, prekinut je negativan odnos bivših vlasti koje su ovog vladarskog i literarnog gorostasa konstantno srozavale”, napisao je Mandić u čestitci objavljenoj na mreži X.
Andrija Mandić
Foto : Skupština CG

Takođe, potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović, u ime Skupštine Crne Gore i svoje lično ime, svim građankama i građanima Crne Gore čestitala je Njegošev dan, crnogorski praznik kulture.
Zdenka Popović
Foto: Skupština CG

“Neka ovaj Dan bude prilika da se ne samo sjetimo njegove veličine, već i da osvijestimo suštinski značaj nacionalne kulture kao čvrstog stuba Crne Gore i neiscrpne inspiracije za nasljeđe koje ostavljamo budućim generacijama. U duhu Njegoševog učenja, slavimo vrijednosti slobode, morala, hrabrosti i identiteta. Ovo je dan kada poslanici/e, nastavnici/e, kulturni/e radnici/e i novinari/ke treba da iskoriste priliku da podsjećaju i podstiču na razmišljanje o tim vrijednostima koje su oblikovale našu prošlost i koje će osvjetljavati put naše budućnosti”, poruka je ministarke kulture Tamare Vujović.
Foto : Ministarstvo kulture

Čestitke građanima povodom ovog velikog praznika kulture u Crnoj Gori, uputili su i drugi brojni funkcioneri i lideri partija.

Leave a Reply