Pjesnik „kamenog neba“

Izložba poznatog crnogorskog vajara Mija Mijuškovića otvorena u Sutomoru

Foto: barinfo.me

U organizaciji NVO „Novo i ljepše Sutomore“, u hotelu „Korali“ preksinoć je otvorena izložba istaknutog crnogorskog vajara Mija Mijuškovića.
– Lubardu čestu nazivaju pjesnikom „kamenog mora“. U tom kontekstu, Mijo Mijušković je pjesnik njenog kamenog neba. On nas kreće neomeđenim kamenim prostranstvima pružajući nam dodir svijeta, spektrum duge, milenijumsko trajanje u živućim, skulptorskim formama. Njegovi „kameni oblaci“ se ne rastaču (iako su sličnim procesima nastajali), već čvrsto, sigurno stoje baš gdje im je mjesto – u vječnom univerzumu prirode – kazala je dr Anastazija Miranović, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, otvarajući izložbu skulptura čuvenog umjetnika, koji već dvije i po decenije živi i stvara upravo u Sutomoru.Po njenim riječima, „kameni portreti“ Mijuškovića, animalni i ljudski u isto vrijeme, nose karakter, emociju i stav.
– U njima se osjeća dihotomija bića prirode-krhkof, poroznog, nestalno-nestvarnog, i jednako prisna čvrstina, stamena odlučnost, toplo-hladna taktilnost, baš kao što je i sam satkan od najmekšeg senzitivnog materijala i onog dijamantske tvrdoće, tvrdoglave upornosti i stratsvene žestine stvaranja – kazala je Miranović.

Foto: M. Jovanović

Predsjednica NVO „Novo i ljepše Sutomore“, Slobodanka Hrvatin, kazala je da je organizaciji koju predstavlja čast što realizacija njenog ovogodišnjeg kulturnog kalendara započinje upravo izložbom Mijuškovića, „čije čudesne skulpture svjedoče o veličanstvenom, beskrajnom stvaralačkom vidokrugu autora,koji je,eto, da nam privilegija bude potpuna,i naš sugrađanin“.
Publicista i novinar Pero Radović, kazao je da je poznato da umjetnici bez stalnog stvaranja praktično ne mogu da žive, dok se za neumornog Mijuškovića s pravom može reći da bez svakodnevnog umjetničkog rada, iako u 86.godini, ne može ni da diše.
Zahvaljujući se organizatorima što su upriličili njegovu prvu izložbu u Sutomoru, Mijušković je kazao da se osjeća ponosnim što treću deceniju uveliko „troši“ u kraju iz koga potiče i prvi crnogorski vajar – Marko Brežanin.

Foto: M. Jovanović

– Kad sam kod Brežanina, napomenuću da je riječ o umjetniku koji je školovan u austrougarskoj državi kojoj je Spič nekada pripadao. Čak je bio u jednom periodu i oficir austrougarske vojske. Ipak, Brežanin je i svojim stvaralaštvom, veoma ciljano, umjetnički mudro i nadasve patriotski, ostavljao poruku da su Austrougari okupatori njegove Crne Gore i njegovog Spiča, posebno to obilježavajući svojim čuvenim reljefom – kazao je Mijo Mijušković. On je istakao i kako je prilika da kaže da je u isto vrijeme ponosan i na svoju skulpturu „Spičanka“, koju je radio bezmalo tri decenije. Na otvaranju njegove izložbe skulptura, koja će biti otvorena do kraja nedjelje, nastupio je i ženski kamerni hor „Antivari“ iz Bara.
Preko 40 izložbi

Mijušković je rođen 1931. godine. Imao je do sada preko 40 samostalnih i kolektivnih izložbi širom svijeta. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i Trinaestojulska nagrada 1992. godine za likovne umjetnosti.

M. Jovanović

Leave a Reply