Osmijeh za pobjedu – Milja Marin

Milja Marin, djevojačko Toroman je bila jugoslovenska partizanka, poznata po svom portretu „Kozarčanka“ koji je napravio Žorž Skrigin. Milja Toroman je bila bolničarka u 11. kozaračkoj brigadi. Fotografija Žorža Skrigina je nastala u Knežpolju 1943. godine

ljp v
Foto: www.buka.com

Imala je samo 17 godina, ali u intervju iz 2007 za Nezavisne novine rekla je da pamti trenutak kada je nastala legendarna fotografija.

`Bilo je hladno. Partizani i zbjeg sa narodom i goli i bosi. U naš kraj koji se tada odupirao daleko nadmoćnijim neprijateljima, ustašama i fašistima, došla je glumačka trupa u kojoj je bio i Žorž Skrigi. Iz kolone partizana izdvojio je nas pet djevojaka koje smo bile bolničarke u partizanskom sanitetu. Ne znam zašto, ali oko mu je zapelo baš za mene. Rekao mi je da iziđem iz kolone jer će me fotografisati`, prisjeća se starica.

20070608231354
Foto: www.nezavisne.com

Dodala da je bila skromno obučena, te da joj je on dao nekakav džemper, a na rame stavio šmajser, nakrivio joj titovku na glavi, zagladio kosu i kazao da se nasmije.

`Ni danas ne znam kako mi je taj osmijeh koji je obilježio tu Skriginovu fotografiju skliznuo sa lica. Prepustila sam se emociji, mada mi nije bilo do smijeha, ali sam vjerovala da tadašnjem mom ličnom stradanju i stradanju moje porodice mora doći kraj. Nasmijala sam se, a on je od mene učinio čudo`, govori Milja Marin.

Pamti da se dugo vremena poslije Drugog svjetskog rata nije znalo ko je bezimena djevojka sa slike i da li je uopšte živa.

`Žorž Skrigin prije 64 godine na Knežpolju nije uzeo podatke o meni. Znam da mi je predložio da se priključim njegovoj glumačkoj trupi. Istina pristala sam, ali je veto stavio moj komandant Mikan Marjanović, koji je Skriginu kazao da je partizanima potrebna svaka bolničarka. Tako sam ostala, a da sam otišla bog zna gdje bih se zaustavila. Možda bih bila u rangu sa Merilin Monro`, govorila je  Milja Marin.

Umrla je u Prijedoru 2007. godine.

Smrt Fažizmu!

Izvor: buka.com

Leave a Reply