Neobični sisari

Foto: zivotinje.rs

Mravinji jež je poznat i kao bodljikavi mravojed zato što je prekriven bodljama i hrani se mravima. Nakon što položi jaja ženka mravinjeg ježa ih čuva u torbi sve dok se ne izlegu.

Kjunar i mravinji jež žive u Australiji i jedini su predstavnici monotrema – sisara koji nose jaja. Kljunari su po mnogo čemu jedinstveni. Imaju njišku u obliku pačijeg kljuna i plovne nožice na nogama. Kljun ima koštanu osnovu, prekrivenu kožom. Oni se legu iz jaja koja polažu u jazminama na račnim obalama. Mladunci kljunara ližu mleko koje curi niz krzno na majčinom stomaku.

Tasmanijski djavo je sitan, opasan, australijski sisar. Lovi noću i hrani se svežim mesom i lešinama. Trpa plen u usta svojim prednjim šapama. Tasmanijski đavo možda jeste mali, ali može biti veoma opasan.

Foto: zvrk.rs

Pentaur ili leteći torbar, jeste sitan sisar nalik na miša koji živi u džungli i može da preleti razdaljinu od 45 metara.

Mravojed je neobičan južnoafrički sisar duge njuške i ogromnih kandži. Kopa brzo kao buldožer kako bi sebi napravio dom ili pronašao mrave.

Vodeni oposum (jarok) je jedini torbar koji živi u vodi. On izlazi iz svoje jazbinena rečnoj obali i pliva u potrazi za ribama, ljuskarima ili drugim vodenim bićima koje iznosi na obalu da bi ih pojeo. Pliva zahvaljujući zadnjim nogama sa plovnim kožicama, a upravlja dugim repom. Njegovo masno krzno čuva ga od kvašenja.

Koala provodi 18 sati dnevno u snu. Ostatak vremena provodi hraneći se lišćem eukaliptusa. Ima dugo crevo koje joj omogućava da svari tvrdo lišće i savlada otrovne hemikalije iz lišća. Lišće čuva u posebnim torbama na obrazima dok ga ne pojede.

Foto: stormsmagazine.com

Galago je noćna životinjakoja, zahvaljujući svojim krupnim očima, odlično vidi u mraku. Imaju veoma osetljivo čulo sluha tako da tokom dana moraju da prekrivaju uši kako bi spavali.

Izvor: duhoviti.com

Leave a Reply