Nadešinko – djevojke koje su plakale za kamikazama

Kamikaze za vrijeme Drugog svjetskog rata (Foto: Profimedia.rs)

Kamikaze su bili japanski piloti koji su očajničkim potezom pokušavali da spriječe američku mornaricu da nadvlada njihove trupe. Svojim letjelicama bi došli do neprijateljskih brodova i zaletjeli bi se pravo u njih. Avion i pilot u njemu postajali bi projektil. Kamikaza je polijetao pravo u svoj grob. A oko 100 Nadešinko djevojaka smještenih u bazi Čiran sa njima bi ispraćale i dio svoje duše.

Nadešinko su bile vrlo mlade djevojke koje su spremale kamikaze za smrt. Sređivale su im odjeću, namještale posteljinu, služile hranu i pričale sa njima da im olakšaju strahove.

Dužnosti fizički nisu bile naporne ali psihički su ih nevjerovatno iscrpljivale. Mnoge su odbijale da zucnu o tome do kraja života.

Gledale bi mladiće kako se trude da izgledaju hrabro dok bi ulazili u kokpit, a onda bi ušle u njihove sobe i zatekle jastuk natopljen suzama.

Znale su da svoje prijatelje vide posljednji put a morale bi da se smiješe kao da su radosne dok bi ih ispraćale u nepovrat.

Kamikaze za vre,e Drugog svetskog rata

Piloti bi mahali krilima u znak posljednjeg pozdrava (Foto: Profimedia.rs)

„Sjećanje na to čini da i danas zadrhtim. Mahale smo i mahale sve dok se avion ne bi izgubio na horizontu“ kaže Čino Kuvaširo, koja je danas niska baka sa 86 godina koju je starost pogrbila.

One su mahale a avioni bi tri puta u letu mahnuli krilima, sa jednog je visila bomba – sa drugog rezervoar sa gorivom.

Devojka Reiko Akabane prišla je pilotu da mu vrati kusur od novca koji joj je dao da pošalje roditeljima njegovo oproštajno pismo, ostavio joj je novčiće kao uspomenu. Momak se zvao Šinđi Sakaguči.

Pored je stajao drugi mladi pilot i kada je video potez svog sapatnika podigao je kamenčiće i dodao ga svojoj nadešinko.

Mnogi danas koriste priču o kamikazama da naglase užase Drugog Svjetskog rata, a na ostrvu Čiran podignut je muzej posvećen žrtvovanim vojnicima i djevojkama koje su ih ispraćale.

Izvor: 24sata.rs

Leave a Reply