Nebeski luksuz

Avio-kompanije vode računa o tome da svoje putnike podijele prema platežnoj sposobnosti. Podjela počinje već pri kontroli karata sa posebnim šalterima za putnike prve i poslovne klase, nastavlja se u posebnim prostorima za čekanje, a svoj vrhunac doživljava naravno – u vazduhu. Moraju se nekako opravdati cijene karata često i desetak puta više od ekonomske klase. Tako recimo let iz Frankfurta za Njujork avionom Lufthanze tako početkom jula ove godine košta oko 750-800 evra u ekonomskoj klasi, a ista relacija u prvoj klasi košta 7.500 evra.

Prostor je luksuz

Decentni luksuz u Britiš Ervejzu

Pritom su, nakon izbijanja globalne krize, poslovnoj klasi svi proricali brzu smrt. Ipak, najluksuzniji komercijalni oblik putovanja avionom doživljava svoju renesansu – i to prije svega zahvaljujući rastu na istočnoazijskom tržištu. Od 2009. OAG, engleska firma zadužena za podatke u avionskom saobraćaju, zabilježila je rast broja prodatih karata u prvoj klasi za trećinu. Uz to ide i podatak da mnoge avio-kompanije smanjuju broj sjedišta u luksuznoj kategoriji i to sve u korist komfora. Prostor je ostao isti, samo je sjedišta manje. Luksuz raste i zbog činjenice da se nekako mora opravdati basnoslovna cijena naspram ekonomskog razreda, ali i poslovnog u kojemu je posljednjih godina takođe porasla razina luksuza. Prostor je luksuz, a to pravilo posebno vrijedi u vazduhu.

Tuširanje na 12.000 metara visine

Luksuz u vazduhu – za šeike samo najbolje

Proboju najluksuznije kategorije u avio-prevozu u velikoj mjeri doprinijelo uvođenje Erbasa A380 koji je svojim dimenzijama kompanijama omogućio ispunjavanja želja mušterija s najdubljim džepom. Kada se govori o A380, onda se ne misli toliko o viskom standardu koji je let tim avionom donio i putnicima u ekonomskoj klasi (mirniji let, viši standard opreme sjedišta itd), već uglavnom o ekstravagancijama za putnike u prvoj klasi. Sada je odjednom moguće tuširanje u avionu, potpuno privatne kabine i uživanje u koktel-baru. Sve su to priče koje bude maštu kao u prvim danima putovanja avionima kada je taj luksuz zaista bio rezervisan samo za diplomate, milionere i tajne agente.

Apartman u vazduhu

U luksuzu prednjače kompanije iz Persijskog zaliva – spavaća soba u Etihadovom letećem apartmanu

Premijum-klasu prisiljeni su da prate svi, pa i trezvene kompanije poput Lufthanze koje više polažu na neki drugi kvalitet poput tačnosti i bezbjednosti, nego na luksuz. Ali i u prvoj klasi Lufthanze putnici više ne žele da se odriču papuča i toaletnih torbica iz modnih kuća Bulgari i Bogner, kao ni tehničkih detalja poput specijalnih ovlaživača vazduha, što je Lufthanzina ekskluziva. Ali predstavnici evropskih kompanija priznaju da su prevoznici iz Persijskog zaliva bili ti koji su pogurali prvu klasu do nivoa na kojoj je danas. Katar ervejz, Emirejts i Etihad su se od samog početka doživljavali kao prevoznici koji prevoze bogate ulagače između Arapskog poluostrva i ostatka svijeta. A osobe sa milionima u koferu ne žele da se stiskaju sa običnim turistima na putu za Tajland. Ti prevoznici ostali su vjerni svom prvobitnom imidžu. Etihad je nedavno uveo mogućnost rezervisanja trokrevetnog apartmana u svojim avionima – sa ličnim slugom, spavaćom sobom i kupatilom. Cijena na liniji Abu Dabi-London: 17.200 evra. U jednom smjeru.

Izvor i foto: dw.de