Najveće bager vozilo na svijetu

Foto: gradnja.rs

Vozilo bager „Bager 288“ (Excavator 288) je dugačak cijelih 220 metara i visok oko 96 metara. Ovaj bager je u mogućnosti da isporuči 240.000 tona uglja dnevno.

Za njegovo pokretanje potrebno je nevjerovatnih 16,5 megavata struje, a brzina kretanja je od dva do 10 metara u minutu. Širina gusjenica vozila „Bager 288“ je nevjerovatnih 4 metra, a pokreće ga 12 gusenica. Radijus okretanja mu je 100 metara.

Težina ove grdosije je ogromnih 13.500 tona što ga čini ujedno i najtežim vozilom na svijetu. Za izradu najvećeg bagera na svietu bilo je potrebno 10 godina rada i utrošenih 100 miliona dolara.

“Istorijsko” kretanje ove mašine koju pokreće dogodilo se 2001. godine, kada se premještala od jednog do drugog površinskog kopa. Da kažemo samo ta da za njegovo upravljennje potrebno je 5 ljudi. Tada je put od 22 kilometra te 2001, preko polja i puteva bager je prevalio za duge tri nedjelje.

Kako ovo najveće vozilo to jeste bager “Bager 288” nije mogao da zaobiđe prepreke, jer se kreće samo pravolinijski, radnici su morali da posipaju pijesak preko asfaltiranih puteva i železničkih šina kako ih “ ovov gigantsko vozilo” ne bi uništio.

Takođe, morali su da sklanjaju električne bandere i kablove kao i da sade posebnu vrstu trave na trasu kretanja kako bi se bager lakše kretao.

Izvor: zanimljivostidana.com

Leave a Reply