Nikšić – jun u znaku kulture

Foto: phone-travel.com

Program podrške razvoju kulture u Nikšiću na preskonferenciji održanoj u Nikšićkom pozorištu, 2. juna, najavio je bogat kulturno-umjetnički program. Nikšićka publika će u junu moći da isprati 29 programa – 11 filmova, 7 muzičkih koncerata, 4 predstave, 3 izložbe, 2 poetske večeri i 2 Međunarodne konferencije.

Sinoć je, u Galeriji ,,Ilija Šobajić” otvorena izložba Branislava Gvozdenovića ,,Zavičajno pijanstvo”. Gvozdenović se predstavio sa šezdeset analognih fotografija iz drobnjačkog kraja, koje su nastajale u prethodnih petnaest godina. Posjetioci su mogli da vide pejzaže planina, šuma, rijeka i jezera sa lokaliteta planina Vojnik, Lola, Ostrvica i Durmitor. Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Kristina Radović.

,,Radujem se što grad Nikšić ima priliku da uživa u ovakvim događajima. Svakako je za pohvalu činjenica da će u mjesecu junu biti priređeno čak 29 programa, što govori o nužnosti razvoja kulture kao jednog od najbitnijih segmenata u društvu”, kaže Jelena Drašković, posjetilac izložbe.

Izložba ,,13. novembar” biće upriličena 18. juna u galerijama ,,Nikola I” i ,,Ilija Šobajić”. Nikšićani će tog dana moći da vide izbor djela iz fonda Narodnog muzeja Crne Gore.

Dramski program grada pod Trebjesom nastavlja se 11. juna izvođenjem predstave ,,Bilo jednom u maju” u režiji crnogorskog reditelja Gorana Bulajića. Predstava je rađena po tekstu mađarskog pisca Žolta Požgaja i predstavlja rediteljski izazov.

,,Ovog puta, osim savremene, zanimljive priče u kojoj je glumačka ekipa napravila praznik glupe, imamo dobru scenografiju i kostimografiju. Svi akteri od početka vole ovu priču koja je realistična, a na momente čak i hiperrealistična”, kaže Bulajić.

Na Maloj sceni Bedema biće izvedene dvije predstave u produkciji dramskog ansambla ,,Osvit” iz Bileće –  predstava za djecu ,,Uspavana ljepotica” i monodrama ,,Oporuka” u režiji Miodraga Hrnjeza Ljuma i Aleksandre Dželatović.

Koncert baletske škole ,,Princeza Ksenija” biće održan 12. juna, povodom čega je direktorica škole Vanja Pantović izrazila zadovoljstvo zbog nastupa na sceni teatra u godini jubileja škole, koja je postavila temelje baletskoj umjetnosti u Crnoj Gori.

Junski repertoar bogat je i filmskim programom, pa će od 12. juna biti prikazivani filmovi  iz ciklusa novog njemačkog filma, u saradnji Njemačke ambasade u Podgorici i Centra za kulturu – Nikšić. Publika će moći da pogleda filmove ,,Titove naočari”, ,,Vrijeme kanibala”, ,,Almanya, dobrodošli u Njemačku”, ,,Barbara”, ,,Anima for kids”, ,,Voljene sestre”, ,,Ljubavne šnicle” i ,,Između svjetova”.

Planiran je i ciklus filmova ,,I dalje Hičkok” koji je na programu od 19. do 21. juna, a čiju je projekciju obezbijedila Crnogorska kinoteka u saradnji sa Centrom za kulturu.

Ljubitelji poezije moći će da uživaju 10. juna u sali Zahumlje, gdje će biti ,,Poezija ogledalo duše” i 30. juna u Gradskoj kući, kada će se održati ,,Veče ruske poezije”.

JU Zahumlje će u periodu od 26. do 28. juna na Sceni 213 prirediti ,,Završni koncert dječijih ansambala”.

Bojana Obradović

Leave a Reply