Najljepše skulpture od pijeska

Umjetnost na pijesku

Kraljevstvo od pijeska. Djeca često provode sate praveći zamkove od pijeska na obali mora. Talasi se postepeno približavaju tim zamkovima i potkraj dana ih obično zahvate i razlože, poravnaju, kao da tu nikada nije građeno raskošno zdanje iz mašte. Srećom, ima dovoljno pijeska da se sljedećeg dana ponovo počne sa gradnjom. Riječ je o posebnoj umjetnosti koju želimo da ovekovječimo.

Zamkovi od pijeska u Belgiji

Belgija prednjači u gradnji raskošnih zamkova od pijeska. Na belgijskoj obali se svake godine održava festival pješčanih skulptura. Prošlog vikenda su u lučkom gadu Ostendeu osvanula zdanja i figure koje mnogi poznaju iz filmova, na primjer, kauboj Vudi iz „Priče o igračkama“ i mnogi drugi Diznijevi junaci.

Ledena kraljica na vrućini

U Ostendeu je i ledena kraljica „Elza“. 30 umjetnika iz 12 zemalja je vajalo i najsitnije detalje figura iz crtanih filmova. To su radili po ideji koncerna „Volt Dizni“ – njihove pješčane figure će do septembra morati da odolijevaju vjetru.

Mnogo kopanja

Šabloni i gotove forme za pesak – nisu korišćeni. Sprave za glačanje i creva za dovod vode su bili jedine alatke umetnika koji su se upustili u vajanje najsitnijih detalja. Od skulptura su stvarani čvrsti blokovi koji su ređani jedan na drugi. Neki od zamkova deluju kao da su spremni za useljenje

Kao pijesak na moru

Belgija je poznata po svojim festivalima pješčanih skulptura. Ali i druge zemlje su oduševljene tim konceptom. Na plaži Frenkston, južno od Melburna u Australiji, izložba takvih skulptura je postala prava tradicija. 2013, moto je glasio: „Pod morem“. Usred izložbe se nalazio Posejdon – djelo Holanđanina Martejna Rejersea i Belgijanca Hanekea Suplija.

Kako ostaju „u formi“?

Kako ovi zamkovi i skulpture tako dugo mogu da se održe – to pitanje postavljaju mnogi kada vide ovakve radove. Ovde se grupa posjetilaca divi pješčanim skulpturama na festivalu u Rošahu u Švajcarskoj. Pijesak se ponekad presuje specijalnim mašinama u velike komade koji se posle toga obrađuju klesanjem.

Neuspjesi

Ni najfiniji pijesak ne može da odoli baš svim vremenskim uslovima. Tako je propao festival pješčanih skulptura u Vitenu, prvi put održan 2007, a posljednji put – 2008. godine. Jednom su ga upropastila nevremena praćena kišom i gradom, a jednom – nepodnošljiva vrućina.

Japanska umjetnost

I u Japanu se jednom godišnje održava festival pješčanih skulptura. U ovoj zemlji se toj umjetnosti pridaje veliki značaj. 2006. je u gradu Totoriju otvoren najveći svjetski muzej pijeska. Na plaži Ašija se jednom godišnje održava vajarski festival.

Savršen zamak

Na svijetu nema mnogo umjetnika koji vajaju u pijesku. Za tu vrstu rada je potrebno veliko strpljenje a baratanje mokrim pijeskom je izuzetno teško. No, i svako dijete zna: ko hoće savršen pješčani zamak, mora da ga napravi sam.

Izvor: Ananda Brojnig dw.de
Foto: dw.de

Leave a Reply