Najčudniji gradovi na svijetu

U svijetu postoje neki neobični predjeli koji zadivljuju ljude ali isto tako postoje i neki neobični gradovi, koji ljudima su zanimljivi i ostavljaju ih u čudu. Portal „Listverse“ je sastavio listu od devet najneobičnijih gradova za život….

1. Grad penzionera i seksa

Foto: lakeashton.com

Mesto Vilidžiz na Floridi je zamišljeno kao grad za penzionere koji će u njemu svoju starost proživjeti uživajući. Zanimljivo je što na svakih deset žena dolazi tek jedan muškarac, a grad pokriva područje veće od Menhetna i ima više od 100 hiljada stanovnika.
U gradu su „zabranjena“ djeca, a većina stanovnika se vozi u golf vozilima.Međutim, ono što je još zanimljivije je veliki porast u broju polno prenosivih bolesti, poput HIV-a i herpesa. Ginekološkinja koja je radila tamo kaže da se susrela sa više slučajeva polnih bolesti nego u Majamiju. Takođe, grad je poznat po crnom tržištu vijagre, barskim tučama i organizovanim opijanjima.

2. Grad koji ne zna da li je švajcarski ili njemački

Foto: typepad.com

Bizingen je njemački grad u Švajcarskoj koji je od njemačkog tla odvojen uskim komadom zemlje od oko 700 metara. S obzirom na svoju lokaciju, smatra se više švajcarskim nego njemačkim, ali njegovi žitelji uživaju u povlasticama koje nude obje države. Tamo postoji njemački i švajcarski javni prevoz, poštanski broj obje države, a prilikom izbijanja incidenta stižu obje policije – mada švajcarska obično dođe nešto ranije. Svako ko tamo živi ima pravo da radi i ima nekretnine u Švajcarskoj ali i u Njemačkoj.
Građani koji žive u ovom gradu dobijaju švajcarsko državljanstvo nakon 10 godina života u njemu. Grad je u 14. vijeku bio austrijski, a nakon što su austrijskog lorda Bizingena ubili neprijatelji iz obližnjeg švajcarskog grada, Austrija se zavjetovala kako grad nikad neće predati Švajcarskoj, već su ga kasnije radije predali Njemačkoj.

3. Svi građani žive u jednoj zgradi

Foto: amazonaws.com

U gradu Vitieru na Aljasci gotovo svi stanovnici žive u istoj zgradi – neboderu visokom 14 spratova. Nakon izgradnje ovaj grad je služio kao prebivalište vojnika, ali danas to mjesto ima svoj poštanski broj, policijsku stanicu, prodavnicu, crkvu, igralište i ambulantu.
Jedini način pristupa do grada je preko mora ili kroz tunel dug četiri kilometra čija se vrata otvaraju svakih pola sata kako bi automobili mogli ući i izaći iz grada.
Noću je tunel zatvoren. Tokom letnjih mjeseci ovaj grad ima 22 sata dnevne svjetlosti, dok je zimi debljina sniježnog pokrivača oko šest metara.

4. Grad mrtvih

Foto: nytimes.com

Grad Kolma u Kaliforniji poznat je i pod nazivom „grad mrtvih“, jer ima preko 1,5 miliona preminulih građana i samo 1500 živih.
Ovaj grad je bio vrlo popularno mjesto za život do 1849. i Zlatne groznice, jer su tada ljudi počeli da se sele u obližnji San Francisko u potrazi za zlatom i brzom zaradom. Do 1880. svih 26 gradskih grobalja je bilo u potpunosti popunjeno, a 1900. su u gradu zabranjena nova sahranjivanja.

5. Grad sa samo jednim stanovnikom

Foto: msn.com

Grad Monovi u američkoj državi Nebraska osnovali su češki imigranti, a danas u njemu živi samo jedna građanka, 78-godišnja Elsi Eler koja vodi gradsku biblioteku sa više od 5000 knjiga njenog preminulog supruga.
Elsi je i gradonačelnica, službenica i većnica. Tokom 1930-ih, grad je imao oko 200 žitelja. Danas jedino Elsi plaća porez gradu za održavanje gradske rasvjete i komunalija.

6. Nepoželjan grad

Foto: abandonedarea.com

Prozvan još i gradom duhova, kineski grad Ordos je izgrađen za život preko milion ljudi, ali je danas naseljeno tek oko dva posto grada. Istorija grada započela je prije 20 godina tokom profitabilnog vađenja uglja u rudnicima.
Ulagači su brzo počeli da grade stanove sa nadom da će ih iznajmljivati radnicima. Ipak, potražnja nije pratila ponudu i većina zgrada nije nikad useljena. Danas su ulice pune nezavršenih kuća i drugih objekata. U samo pet godina cijena kvadrata se prepolovila, a mladim ljudima koji žele započeti sopstveni posao grad daje prostor za kancelarije i brojne druge pogodnosti kako bi ih privukli.

7. Najsjeverniji grad u kom se ne umire

Foto: wikimedia.org

Longjearbjen na norveškom ostrvima Svalbard je zvanično najsjeverniji grad na svijetu, a jedna od posebnosti ovog grada je što je u njemu zabranjeno umrijeti. Čim je jedan od stanovnika teško bolestan ili na samrti, hitno se prevozi avionom ili brodom do norveškog kopna. Čak i da se dogodi smrt u gradu, mještanin neće biti tamo pokopan.
Osim toga, građanima je dopušteno da se slobodno kreću sa puškama zbog velike opasnosti od susreta sa polarnim medvedima, čija se populacija procjenjuje na preko 3000. U gradu je zabranjeno i držanje mačaka jer se smatra kako ugrožavaju ptice.

8. Grad bez ograda

Foto: wikimedia.org

Marlot Park je grad u blizini Kruger Nacionalnog parka u Južnoj Africi, a reč je o gradu koji se nalazi usred divljine. Osim ljudi, područje nastanjuju nilski konji, lavovi i krokodili. Ono što grad čini jedinstvenim je to da uprkos stvarnoj opasnosti od napada životinja, žitelji ne smeju da grade ograde oko svojih kuća.
Jedina ograda koja postoji u gradu je ona koja zadržava životinje unutar parka. U gradu su česti slučajevi neobičnih provala – pavijana koji ulaze kroz prozore kuća i kradu hranu iz frižidera i žirafa koje guraju svoje glave kroz vrata. Žrtve životinjskih napada su najčešće biciklisti, pa ih lokalci nazivaju „užinom na točkovima“.

9. Kineska kopija grada Halštata

Foto: dailymail.co.uk

Halštat u Kini je izuzetno lijep grad koji vam se može učiniti poznatim ako ste prije toga posjetili Austriju. Ovaj grad je vjerna kopija austrijskog Halštata koji je pod zaštitom UNESCO-a, a za njegovu izradu jedan kineski milijarder je potrošio preko 940 miliona dolara.
Ono što je podiglo veliku prašinu je to što niko nije javio čelnicima Halštata da će njihov grad biti iskopiran. Kinezi su unajmili privatne detektive kako bi izradili nacrte i vjerne fotografije koje su iskoristili za izgradnju svog grada.

Priredio: Nikola Đurović
Izvori: blic.rs, wikimedia.org, zanimljivostidana.com

Leave a Reply