„Na mlečnom putu” ka Zlatnom lavu

Takmičarski dio Mostre zatvoriće sjutra film Emira Kusturice „Na mlečnom putu” sa slavnom glumicom u glavnoj ulozi

Foto: kustu.com

To posljednje, 20. ostvarenje u konkurenciji za Zlatnog lava, imaće svečanu premijeru u 20. u Velikoj sali (Sala grande). Dodjela Zlatnog lava je u subotu u 19h.

– „Na mlečnom putu” se nestrpljivo očekuje, štampa piše o tome, a veliko interesovanje dijelom vlada i zbog Monike Beluči, priča se da joj je ovo uloga života – kaže za „Blic” Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije.

Poslije više od polovine prikazanih ostvarenja u takmičarskom dijelu, zasada je vodeći favorit mjuzikl „La La Land” Dejmijana Šazela sa Emom Stoun i Rajanom Goslingom koji je otvorio 73. Venecijanski festival, „dosta lijepog se čuje”, napominje Jevtić, i o filmu „Franc” (Frantz) francuskog autora Fransoa Ozona. „Franc“ je ljubavna priča o Njemici i Francuzu poslije Prvog svjetskog rata koji se upoznaju na grobu jednog stradalog vojnika.

Jedno od većih razočaranja je novi film veterana Vima Vendersa, „Lepi dani u Aranhuezu“ (Les beaux jours d’Aranjuez), adaptacija komada Petera Handkea sačinjenog od neobičnog dijaloga između muškarca i žene na jednoj terasi, usred ljeta.

– Vim Venders je, kako svi kažu, potpuno podbacio. Snimio je filozofski razgovor u 3D tehnici sa povremenim pojavljivanjem raznih poznatih ličnosti – dodaje Jevtić.

Naš sagovornik ističe da je do sada, međutim, najviše pozitivnih reakcija na Lidu izazvala jedna serija, a ne film. Italijanski reditelj Paolo Sorentino predstavio je prve dvije epizode serije „Mladi papa” (The Young Pope), sa Džudom Loom u ulozi, najblaže rečeno, nesvakidašnjeg vjerskog poglavara. On je Leni Belardo, prvi američki papa u istoriji, narcisoidni, pohotni biseksualac koji izjavljuje da „lično ne vjeruje u Boga”. Serija će početi da se emituje 21. oktobra na HBO.

U okviru 73. Mostre italijansko Ministarstvo kulture organizovalo je konferenciju „Fokus na Balkan”, kojoj su prisustvovali predstavnici Filmskog centra Srbije i direktori fondova i agencija iz Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije.

– FCS je predstavio rad Centra, sa posebnim osvrtom na velike mogućnosti saradnje s Italijom. Promjenom zakona o audio-vizuelnim djelatnostima Italija je umnogostručila svoj budžet za filmsku industriju, pa dijelom i otuda njihov interes za ovaj region. Podsjetili smo na brojne TV serije i filmove koji su snimani u Srbiji, objasnili novouvedene poreske olakšice, podsjetili na saradnju domaćih institucija kao što su Kinoteka i FDU sa njihovim italijanskim partnerima. Smatramo da je prvi korak u obnavljanju saradnje obnavljanje ugovora o koprodukcijama između dvije zemlje, jer je trenutno na snazi još uvijek onaj iz SFRJ. Prvi rezultati su već vidljivi te smo dobili obećanja da će na predstojećem Festivalu italijanskog filma u Beogradu, koji 16-25. septembra organizuje Ambasada Italije, biti prisutni i neki od najznačajnijih italijanskih producenata koji će domaćim profesionalcima objasniti mogućnosti saradnje – prenio je za Jevtić utiske sa konferencije.

Izvor: Miona Kovačević, blic.rs

Leave a Reply