Mravlji život

Foto: picturescollections.com

Nekada je živio srećan i vrijedan Mravac koji je dan za danom uredno išao na posao. Cijelog radnog dana je bio veseo i dobre volje pa si je ponekad i zviždukao vesele pjesmice. Bio je srećan da ima posao i njegovi su učinci bili odlični. No, bila je tu i kvaka: Mravac je radio je bez odgovarajućih smjernica jer uopšte nije imao nadređenog vođe. Stoga g. Stršljen, direktor poduzeća, odluči da se takva situacija ne smije tolerisati te zaposli Bubamaru koja je imala veliko iskustvo s vođenjem. 

Prva briga Bubamare je bila da uvede kartice za evidentiranje Mravkovih dolazaka i odlazaka s posla. Uspostavila je takođe i sastav primanja i izdataka. Stoga je bilo nužno zaposliti i sekretaricu za pripremu dosjea. Gospođica Paučica koju su s tim ciljem zaposlili uspostavila je ubrzo i pismohranu te postala odgovorna i za preuzimanje telefonskih poziva. Čitavo to vrijeme je vrijedni Mravac samo radio i radio i radio… 

Direktor, g. Stršljen, je bio oduševljen izvještajima koja je primao od Bubamare te je uskoro počeo zahtijevati i odgovarajuće studije s grafikonima, pokazateljima i analizama trendova razvoja. Poradi toga je bilo potrebno zaposliti Hrušta kao ispomoć direktoru te nabaviti novi kompjuter. 

Pomalo je srećan i vrijedan Mravac počeo zaostajati s poslom i tužiti se na svu papirologiju s kojom se po novoj organizaciji morao baviti. Direktor je shvatio da mora hitro djelovati te je smjesta ustanovio mjesto šefa službe koji će nadzirati rad srećnog i vrijednog Mravca. 
Na to novo radno mjesto su zaposlili Cvrčka koji je najprije promijenio sav namještaj u svojoj kancelariji te zahtijevao novi ergonomski stol i novo računalo s ravnim zaslonom. Cijelu tu hrpu novih računara trebalo je umrežiti, a novi je šef službe dobio pomoćnika zaduženog za izradu strateškog projekta vođenja i proračun nove službe. 

Za to je vrijeme Mravac postajao sve manje vrijedan. „Moraćemo naručiti izradu studije o međuljudskim odnosima i zadovoljstvu zaposlenih u poduzeću!“, stručno je ustvrdio Cvrčak… Pregledavajući brojke i grafikone, g. Stršljen, direktor preduzeća, ustanovio je na svoje veliko čudenje da služba u kojoj radi srećni i vrijedni Mravac, nije više tako uspješna kao nekad. Stoga zamoli za pomoć vrhunskog savjetnika, gospođu Sovu koja bi trebala izraditi analizu stanja i predložiti najbolje rješenje za njegovo poboljšanje. 

Nakon tromjesečnog snimanja stanja, gospođa je Sova podastrla izvješće u kojem je kao glavni razlog pada produktivnosti naveden višak zaposlenih. U skladu s preporukom, direktor je poduzeo hitre i učinkovite mjere te otpustio Mravca. 

Izvor: sveti-juraj.org

Leave a Reply