Mladi naučnik Balša Lubarda za Jutarnji TVCG: Popraviti uslove rada u naučnim institucijama

Balša Lubarda (Foto: TVCG)

Balša Lubarda, najuspješniji mladi naučnik do 30 godina u Crnoj Gori kazao je u jutarnjem programu „Dobro jutro Crna Goro“ da nagrada koju je dobio za njega znači prepoznavanje, ali i priznanje Institutu Damar koji se transformisao u naučni Institut da još više rade.
Lubarda je pojasnio da se bavi političkom ekologijom.
„Cijelo društvo shvata da je zaštita životne sredine spektar tema koji utiče na promjene u cijelom društvu. On dovodi u vezu ekološke krize i njihov uticaj na politička pitanja“, naveo je Lubarda.
Govoreći o svojim istraživačkim projektima, navodi da su se bavili vizijama energetske tranzicije.
„Mene je odavno interesovalo kako se određeni pojmovi doživljavaju u određenim krugovima, i htio sam da istražim razliku između doživljavanja tih pojmova kod ekoloških aktivista, istraživača ali i institucija“, pojasnio je Lubarda.
Govoreći o položaju mladih naučnika u Crnoj Gori ističe da imamo kvalitet koji nije beznačajan.
„Uslovi bi mogli biti bolji i ja želim da vjerujem da sistemski gledano postoji dobra volja i neki vid podrške. Ono što je neophodno da bi se ta podrška pretvorila u rezultate je da se prepoznaju različite potrebe u različitim oblastima. Moramo govoriti o uslovima rada u naučnim institucijama. Taj problem je nešto sa čim mora da se suoči naše društvo i to je pred nama“, poručio je Lubarda.
Sa dodjele nagrade za najboljeg maldog naučnika u Crnoj Gori
(Foto : RTCG)

Izvor: RTCG

Leave a Reply