Bivši ministar policije se oglasio : „Ako Spajić ne poveća plate u MUP-u šteta preko 5 miliona eura“

Filip Adžić
(Foto: Gov.me)
Bivši ministar unurašnjih poslova Filip Adžić kazao je da je 21. aprila ove 2 godine nakon 30 godina potpisan Kolektivni ugovor za policijske službenike i zaposlene u MUP-u, te da ugovor sadrži imperativnu normu da se zaposlenim koeficijenti složenosti poslova dodatno uvećavaju za 10 odsto počev od 01. januara 2024. godine kroz izmjenu Uredbe o grupama poslova i koeficijentima za zarade. Kako navodi, to znači da se zarada, a sa tim i dodaci na zaradu, u 2024. godini uvećavaju 10 odsto..
On je saopštio da prema do sad dostupnim informacijama sredstva za isplatu ovog uvećanja nijesu predviđena Predlogom budžeta za 2024. godinu i upozorio novu Vladu i premijera Milojka Spajića da bi kršenjem ovog Ugovora omogućili svim zaposlenima da već 01. februara 2024. godine pokrenu tužbe protiv MUP-a, čime bi uz uvećanje koje ih sleduje država morala da plati i troškove sudskih postupaka što bi građane koštalo dodatnih preko 5 miliona eura samo za jedan mjesec.
„Građanski pokret URA će ukoliko Vlada ne ispoštuje svoju zakonsku obavezu pripremiti amandman na Predlog budžeta za 2024. godinu kojim će biti omogućeno poštovanje Kolektivnog ugovora tj. povećanje zarada zaposlenima u MUP-u i Upravi policije od 10%“, poručio je Adžić.

Izvor: RTCG

Leave a Reply