Misti Kouplend – prvi „crni labud“ ABT-a

Foto: adweek.com

Američka balerina Misti Kouplend izabrana je za primabalerinu Američkog baletskog teatra (ABT), kao prva Afroamerikanka koja je ostvarila taj status u 75-godišnjoj istoriji svjetski čuvene baletske trupe.

32-godišnja Kouplend unaprijeđena je u primabalerinu posle 14 godina u Američkom baletskom teatru, gdje se brzo uzdigla od članice mlađe postave te kompanije do solistikinje na nivou kompletne trupe, što je postala 2007. kada je imala 24 godine.

Prošle nedjelje je pobrala fantastične kritike za svoj nastup u klasičnom baletu “Labudovo jezero”, u njujoškoj operi Metropoliten. Uspon Misti Kouplend je rijetko dostignuće za crne balerine i baletane, koji su i dalje u žalosno malom broju zastupljeni u ovoj vijekovima staroj umjetničkoj formi – što je činjenica koju je Kouplend pominjala tokom karijere.

Međutim, na jučerašnjoj pres konferenciji, priznala je da je imala trenutke sumnje: “Nisam znala da postoji budućnost za Afroamerikanke da dospiju do tog nivoa. U isto vrijeme, to me je podsticalo da se borim, da iznesem novu generaciju.”

Misti je stekla veliku bazu obožavalaca van tradicionalne baletske publike, zahvaljujući svom konstantnom prisustvu u konvencionalnim i društvenim medijima. Napisala je autobiografiju koja je postala bestseler, kao i knjigu za djecu, i pojavila se na naslovnici Tajm magazina kao jedna od najuticajnijih osoba 2015. Pojavljivala se u video spotu rok zvijezde Prinsa i pojavila u popularnoj reklami na internetu za jednu sportsku marku.

Pre Misti Kouplend, status primabalerine odnosno baletana je ostvarilo samo četvoro Afroamerikanaca. Legendarni Artur Mičel je dobio taj status u Njujorškom baletu 1962. Loren Anderson je postala prva američka crnkinja primabalerina u Hjustonskom baletu 1990, dok je Dezmond Ričardson postao prvi primabaletan ABT-a 1997.

Izvor: glasamerike.net

Leave a Reply